Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-23 15:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/repliker/hakta-fler-aterfallsforbrytare/

Repliker

”Häkta fler återfallsförbrytare”

REPLIK DN DEBATT 23/7. Det var inte nödvändigt att häkta ASAP Rocky. Eventuell flyktfara och risk att han skulle förstöra utredningen kunde ha motverkats på andra sätt än häktning. Häktning ska i stället i huvudsak användas för att stoppa seriebrottslighet, skriver Anders Bergstedt, pensionerad kriminalpolis, numera samhällsdebattör.    

Häktningen av världsartisten ASAP Rocky har orsakat kraftig kritik från hela världen. Också president Donald Trump har försökt att påverka vårt rättsväsende och agera via statsminister Stefan Löfven. Sverige har svårt att få gehör för den i Regeringsformen fastlagda ordningen att domstolarna ska vara fristående och opåverkade av politik. 

Sverige har fått kritik för långa häktningar och det mest uppmärksammade var den före detta bankrånare som byggt upp en förmögenhet bland annat i Spanien genom att organisera smuggling av kokain från Sydamerika. Han satt häktad i tre år utan att kunna dömas och fick ett stort skadestånd. 

Sverige har också fått kritik för att allt fler under 18 år häktas som en följd av gängkrigen. Där kämpar polisen också mot domstolarnas alltmer orimliga krav på bevisning. Nu räcker inte längre DNA, fingeravtryck och annan teknisk bevisning. Det är en ny praxis som försvararna med förtjusning använder. De misstänkta släpps, får skadestånd och går direkt tillbaka till de kriminella miljöerna! Polisens arbete blir alltmer hopplöst och gängen flyttar fram sina positioner. 

Detta står i väldig kontrast till sexualbrott där just politiken inneburit att det knappt behövs några påtagliga bevis alls för att bli häktad och dömd. Assangefallet är ur alla synpunkter pinsamt och där har åklagare och domstolar gemensamt missbrukat rättssystemets möjligheter. 

ASAP Rocky-ärendet har satt ett felaktigt fokus på problemet med häktningar. Det stora problemet är de hopplösa återfallsbrottslingarna främst då det gäller vardagsbrott, egendomsbrott och bostadsinbrott som alltid är seriebrottslighet. Kampen om resurser till gängkrigen har inneburit att villkorligt frigivna med en lång dokumentation av brott och domar försätts på fri fot redan av åklagare även om de grips och misstänks för nya likadana brott. 

Argumentet är att Nationellt Forensiskt Centrum, NFC, tar för lång tid med tekniska undersökningar. Speciellt i semestertider använder åklagare detta in absurdum. Eftersom det lättar på trycket både för polis, åklagare och domstolar är det koncensus om detta, vilket är oacceptabelt. Det innebär att gärningsmännen fortsätter med brotten och kan gripas och friges flera gånger innan åklagare och domstolar tvingas häkta. 

Det måste bli ett slut på att brottslingar med den brottsbilden får villkorlig frigivning eftersom återfallsrisken är 100 procent. Avsikten med villkorlig frigivning är ju rehabilitering, och i dessa fall är den fullständigt utesluten. Följden blir istället nya brottsoffer och belastning på försäkringsbolagen. Där måste lagstiftningen ändras så att domstolen fastslår att hela straffet ska avtjänas. Till dess måste nya misstankar om brott under villkorlig frigivning medföra obligatorisk häktning eller att frivilligt gå in och avtjäna under utredningen.

För att återgå till fallet med ASAP Rocky ansluter jag mig till kritiken. Det handlar ju om ett enstaka brott, inte om någon seriebrottslighet utan en mycket vanlig situation med krogbråk utlöst av provokationer. Där var det inga problem att snabbt få fram polisresurser, filmer och teknisk bevisning och ett förundersökningsprotokoll på 500 sidor!

Åklagaren har nu beslutat om åtal mot Rocky och hans två livvakter. Om ASAP Rocky blir fälld slutar det med villkorlig dom och böter och direkt frigivning. Då det gäller gängkrig och hopplösa återfallsförbrytare måste tyvärr lagbokens bestämmelser om häktning tillämpas med lagstiftarens intensioner fullt ut. Där handlar det om risken för fortsatt likartad brottslighet. Åklagare och domstolar missbrukar verkligen lagstiftningen. För att minska antalet häktningar i övrigt behövs bara att de tidiga uppgifterna och förhören i förundersökningen får användas som bevisning.