Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Repliker

”Hög tid Sverige går med i Nato”

Utrikesminister Wallström (S) och försvarsminister Hultqvist (S), skriver på DN Debatt (9/9) att Sverige ska vara fortsatt militärt alliansfritt. Tvärt emot vad de hävdar skulle ett svenskt Nato-medlemskap vara ett naturligt steg som skulle bidra till stabiliteten i vårt närområde, skriver företrädare för alliansen.

I det försämrade säkerhetsläge Sverige nu befinner sig i har vi inte råd att låsa oss. Det är hög tid för Sverige att bli medlem i Nato.

I utredningen om Sveriges försvars- och säkerhetspolitiska samarbeten konstateras att västs förmåga att avskräcka Ryssland från en konflikt i Östersjön sannolikt ökar med Sverige i Nato. Samtidigt bedöms Sverige vara beroende av hjälp utifrån. Detta stärker våra argument om att Sverige behöver bygga både stärkt försvarsförmåga och säkerhet tillsammans med andra.

Regeringen har ett ansvar för Sveriges säkerhet. I det ansvaret ingår att stärka vår egen försvarsförmåga och ta steget mot ett svenskt Nato-medlemskap. Krister Bringéus utredning kan nu utgöra grunden för en seriös och öppen svensk debatt baserad på fakta och inte traditioner.

Det råder i dag ett nytt säkerhetspolitiskt normalläge i Europa där konfrontationslinjen mellan Ryssland och Nato förskjutits till Östersjöregionen. Omvärldsläget är osäkert och Nato nödvändigt. Nato är ytterst de enda som har förmågan att säkra de europeiska ländernas territoriella integritet.

Det svenska samarbetet med Nato är i dag djupt och integrerat i Försvarsmakten, med några avgörande undantag.

För det första omfattas Sverige inte av Natos försvarsgarantier i artikel 5, som stipulerar att organisationen ser en attack på en medlem som en attack mot alla medlemmar. Att den amerikanske vicepresidenten utmålat Sverige som okränkbart territorium är ingen garant så länge löftet inte finns integrerat i ett försvarsavtal.

För det andra har Sverige i dag inte tillträde till den absolut innersta kretsen där de mest väsentliga besluten fattas. Vi deltar i arbetet, men inte besluten.

I utredningen lyfts fram att det råder en osäkerhet kring det gemensamma uppträdandet vid en militär kris i Östersjöregionen. På grund av de solidaritetsförklaringar som Sverige har utfäst och samarbetet med Nato riskerar Sverige att dras in i konflikter i vårt närområde. I den nuvarande situationen skulle detta ske utan försvarsgarantier. Ett svenskt Nato-medlemskap skulle därför också innebära en ökad säkerhet och en tydlighet gentemot våra grannländer i närområdet.

Bringéus utredning ska utgöra ett viktigt underlag för Försvarsberedningens arbete. I den kommande Försvarsberedningen måste det ingå fördjupad diskussion hur vi operationaliserar ett svenskt Nato-medlemskap för att säkra en bred politisk samsyn.

Försvarsmaktens bedömning är att säkerhetsläget i Sveriges närområde fortsätter att försämras. Det är den verkligheten vi tyvärr lever i i dag. Därför är det viktigare än någonsin att inte stänga några dörrar, allra minst dörren till ett medlemskap i den organisation som på allvar skulle stärka Sveriges säkerhet, nämligen Nato.

DN Debatt. 9 september 2016

Debattartikel

Margot Wallström (S), utrikesminister och Peter Hultqvist (S), försvarsminister:
”Inte aktuellt ändra svenska säkerhetspolitiska doktrinen”

Repliker

Hans Wallmark (M), försvarspolitisk talesperson; Kerstin Lundgren (C), utrikespolitisk talesperson; Allan Widman (L), försvarspolitisk talesperson och Mikael Oscarsson (KD), försvarspolitisk talesperson:
”Hög tid Sverige går med i Nato”

Slutreplik från Margot Wallström (S) och Peter Hultqvist (S):
”Borgerligheten underskattar aktiv utrikespolitik” 

 

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.