Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Repliker

”Högre krav på fonder än andra sparformer”

Kraven på konsumentinformation vid fondköp är mer omfattande än vad som ställs på någon annan sparform, skriver representanter för Fondbolagens förening.

På DN Debatt den 8 december propagerar forskarna Harry Flam och Roine Vestman för indexfonder och hävdar att god avkastning för aktiva fonder enbart beror på tur. Dessutom vill de ha höjda krav på fondbolagens konsumentinformation. Vi vill här peka på brister i forskarnas slutsatser.

Låt oss först säga att vi tycker att det är värdefullt att fondspararna har möjlighet att välja både indexfonder och aktivt förvaltade fonder. Långsiktigt lyckosam förvaltning är dock inte bara en följd av ”slump och kanske en dos tur”. Vi kommer osökt att tänka på Ingemar Stenmarks svar till en reporter: ”Jag vet ingenting om tur, bara att ju mer jag tränar desto mer tur har jag”.

Vi välkomnar all seriös forskning som bedrivs om fonder. I debattartikeln baserar Harry Flam och Roine Vestman sina slutsatser från forskningen för perioden 2002-2013. Vi undrar dock över varför de inte nämner två saker som finns i deras forskningsrapport. För det första visar studien att aktivt förvaltade fonder och indexfonder avkastar i genomsnitt ungefär lika mycket. För det andra ingår i studien även perioden 1993-2002 och vi konstaterar att under denna period avkastar de aktivt förvaltade fonderna ungefär två procentenheter bättre än börsen per år, efter avgifter. Totalt för perioden 1993-2013 har alla fonder i genomsnitt avkastat 14 procent per år, vilket visar på värdet av att spara i fonder.

Fonder är genom sina sparare en av de största ägarna på Stockholmsbörsen. Det förväntas att fondbolagen å sina sparares vägnar tar ett ansvar för hållbarhet och ett aktivt ägarutövande för att skapa en långsiktigt god avkastning. Som aktiva ägare gynnar de därmed även indexfondernas utveckling.

Harry Flam och Roine Vestman efterlyser mer konsumentinformation. Vi undrar om de känner till de omfattande krav som finns för fonder. Kraven är mer omfattande än vad som ställs på någon annan sparform. Den transparensen är bra för spararna och visar vägen även för andra sparformer. Den förköpsinformation som finns i faktabladen är beslutad av EU efter omfattande konsumenttester. Informationen är enhetlig i hela Europa med det mest väsentliga om en fond såsom risk, avgifter och avkastning för var och ett av de senaste tio åren. Varken branschen eller Finansinspektionen får göra ändringar eller tillägg i faktabladen. I årsbeskeden till spararna finns också information om kostnader i kronor och ören för det individuella sparandet.

Föreningen arbetar mycket med konsumentinformation. Vi har frågat spararna vad de vill ha och de vill veta konkret hur man gör när man väljer och utvärderar fonder. Därför har Fondbolagens förening tagit fram sajten och appen Fondkollen med verktyg som gör det enkelt att jämföra hur en fond har presterat jämfört med andra fonder med samma inriktning, såväl aktivt förvaltade fonder som indexfonder. Fondernas avkastning visas allt ifrån senaste månad upp till tio år. Alltid när avkastning för fonder visas är alla avgifter bortdragna.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.