Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Repliker

”Höjd kvalitet på våra lärosäten kräver flera konkreta förslag”

REPLIK DN DEBATT 13/8. Vi håller i stora drag med Björklund och Nylander. Kvalitet måste gå före kvantitet. Vi tror dock att det krävs mer omfattande åtgärder än vad Liberalerna ger förslag på, skriver sverigedemokratiska riksdagsledamöterna Robert Stenkvist och Stefan Jakobsson.

Regeringens signaler om lägre krav och fler platser på teoretiska högskoleutbildningar är helt fel väg att gå. I stället borde vi höja kraven på våra universitet och stimulera fler att gå praktiska yrkesutbildningar, där är behoven i vissa fall skriande.

För att på lång sikt komma åt problemet med högskolornas sjunkande kvalitet måste vi se över finansieringssystem, den så kallade studentpengen. Den nuvarande finansieringen stimulerar uppenbarligen hög genomströmning av studenter snarare än kvalitetskrav.

Vi anser också att Universitetskanslersämbetet direkt måste kunna värdera utbildningarnas kvalitet. Dock var reformen av UKÄ en anpassning till internationell standard och även fortsättningsvis skall vi självklart uppfylla denna standard. Vi kommer dock stödja förslag på skärpt tillsyn vid våra lärosäten.

Som flera debattörer den senaste tiden har gett uttryck för är det orimligt med möjlighet till hela fem omtentamina, samt att man utan anledning får hoppa över en tentamen. Här måste regelverket skärpas rejält och vi kommer komma med förslag på området.

Vi har också lagt förslag om att universiteten borde utnyttja möjligheten till inträdesprov i högre omfattning än vad som sker i dag. Vissa utbildningar måste ha krav på både lämplighet och kognitiv kunskap.

Studenter som tas in på en utbildning måste åtminstone ha en chans att klara utbildningen utan att kraven sänks.

En utmärkt arbetsmarknadspolitisk åtgärd skulle vara att bygga ut yrkeshögskolan, där det finns ett samhälleligt behov av utbildning, samtidigt som vi ser till att kvaliteten höjs på våra lärosäten.

DN Debatt.13 augusti 2017

Debattartikel

Jan Björklund (L) och Christer Nylander (L):

”Den rödgröna kravlösheten hotar kvaliteten i högskolan”

Repliker

Robert Stenkvist (SD) och Stefan Jakobsson (SD)

”Höjd kvalitet på våra lärosäten kräver flera konkreta förslag”

Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, med ordföranden och en ledamot för utbildningsutskottet:

"Felaktigt att påstå att högskolorna har fått order"

Slutreplik

Christer Nylander (L)

"Problemet är att regeringen väljer bort kvalitet"

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.