Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Repliker

”Hyresförhandlingar bättre än statlig styrning”

REPLIK. Sabo och Hyresgästföreningen välkomnar regeringens inbjudan till breda samtal om hur vi ska lösa den svenska bostadsbristen. Bostadspolitiska samtal över blockgränserna är viktiga för att långsiktigt åtgärda den mycket ansträngda situation som svensk bostadsmarknad står mitt i, skriver Marie Linder, Hyresgästföreningen och Kurt Eliasson, Sabo.

Att öka bostadsbyggandet är en absolut nödvändighet och kortare plan- och byggprocesser liksom en modell med typgodkända hus är några exempel på åtgärder som vi ställer oss bakom.

Hyresgäster och fastighetsägare har ett delat ansvar för hyressättningen i Sverige och vi tar det på stort allvar. Vi ser fram emot de breda politiska samtalen och en rejäl förbättring av svensk bostadsmarknad.

Vi som företräder landets allmännyttiga bostadsföretag och hyresgäster är redan igång med arbetet att utveckla hyressättningen, även de privata fastighetsägarna medverkar. Det är viktigt, inte minst för att säkerställa möjligheterna att bygga fler hyresrätter.

Sveriges befolkning ökar kraftigt och nu testas solidariteten på alla nivåer, inte minst när det gäller bostadsfrågan. Dagens situation där olika grupper ibland upplevs ställas mot varandra, är djupt olycklig. I detta läge ser vi att det finns starka intressen som försöker använda bostadsbristen till att släppa fram marknadshyror och beskriver dagens system som en hyresreglering. Det är inte sant. Vår svenska modell med hyresförhandlingar mellan marknadens parter är flexibel, ger möjlighet att ta hänsyn till lokala förhållanden och fungerar i alla marknadslägen. Vi slipper den statliga inblandning som finns i andra länder.

Men det finns behov av förbättringar. Vi behöver hyror som bättre motsvarar hyresgästernas preferenser, önskemål och värderingar och vi behöver hyror som säkerställer att bostadsföretagen får ihop sina kalkyler och på så sätt kan öka sitt byggande, tillsammans med fortsatt press på byggpriserna och det föreslagna investeringsstödet.

Till detta arbete bevakar och följer vi även hur landets presumtionshyror, som finns i en del av de hus som byggts de senaste åren, på bästa sätt ska kunna övergå till det vanliga bruksvärdesystemet.

DN Debatt. 13 januari 2016 (1)

Debattartikel
Stefan Löfven (S), statsminister, Magdalena Andersson (S), finansminister, Mehmet Kaplan (MP), bostads- och stadsutvecklingsminister: 
”Vi vill samarbeta om ökat bostadsbyggande”

Repliker
Jakob Eliasson, samhällspolitisk chef Villaägarnas riksförbund:
”Fattiga barnfamiljer drabbas om ränteavdragen sänks”
Marie Linder, ordförande Hyresgästföreningen Riksförbundet och Kurt Eliasson, vd bransch- och intresseorganisationen Sabo:
”Hyresförhandlingar bättre än statlig styrning” 
Ola Månsson, vd Sveriges byggindustrier:
”Resursbrist i kommunerna fördröjer byggplaner” 
Gustav Hemming (C), miljö- och regionplanelandstingsråd i Stockholms läns landsting och Karin Ernlund (C), gruppledare i Stockholms stad:
”Systemfel i byggpolitiken” 
Sex S-politiker i Stockholmsregionen:
”Läget är akut – utvecklingen hotas av bostadsbristen”

 

Läs fler artiklar på DN Debatt

    Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
    Kommentera artikeln
    I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.