Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Repliker

”Hyresgästföreningens förtroendevalda överkörda”

REPLIK. Det var med förvåning, bestörtning och ärligt talat ilska som vi tog del av artikeln (DN Debatt 20/2) om överenskommelse mellan Hyresgästföreningen i Stockholm och de allmännyttiga bostadsbolagen om systematisering av hyran, skriver tre förtroendevalda i Hyresgästföreningen Stockholm.

Det är obegripligt att bärande delar av förhandlingsledet får vakna upp till något sådant utan förvarning. Vi vill ha svar på vilka överväganden som låg bakom dels publiceringen, dels hemlighetsmakeriet.

Förhandlingsdelegationernas uppgift är att enligt Hyresgästföreningens regler förhandla med fastighetsbolagen. Vi ska arbeta effektivt och konstruktivt. Hur ska vi kunna uppfylla de uppdragen om vi hålls i mörkret gällande avgörande frågor? Hur ska vi på kommande delegationsmöten kunna förklara det här?

Vi vet att regionstyrelsen vill ha en systematisering. Vi är medvetna om de beslut som ligger till grund för det. Men här går man ut och slår på stora trumman tillsammans med hyresvärdarna om detaljer vår projektgrupp arbetar med.

När man läser artikeln får man känslan av att projektgruppen står inför fullbordat faktum. Hur ska de kunna vara motiverade i sitt fortsatta arbete om avgörande beslut ändå fattas över deras huvuden?

Hur ska vi få delegationsarbetet att flyta på konstruktivt om vi får sådana här offentliga smockor? Vi vill hjälpa till att få föreningen att samarbeta bättre internt, men vi kan inte göra det själva. Vi måste börja jobba tillsammans, inte var för sig i slutna rum. Utspel om stora hyressättningsfrågor ska vara väl förankrade.

Vi kräver respekt för delegationerna och projektgruppen.

Rättelse 2017-02-21 14:08
I en tidigare version av texten fanns felaktigt ytterligare två undertecknare med. De är i denna version borttagna.
Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.