Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Repliker

”Hyrsocionomer ger kontinuitet”

Om Heike Erkers synar de kollektivavtal hennes fackförbund tecknat med Bemanningsföretagen, kan hon se att det finns alla möjligheter till kontinuitet där, skriver Bemanningsföretagens Henrik Bäckström.

Problemen inom socialtjänsten är akuta, skriver Akademikerförbundet SSR:s ordförande Heike Erkers (DN Debatt 27/11). Som ett bevis för den yttersta nöden framlägger Erkers att man måste anlita bemanningsföretag, och pådyvlar förhållandet avsaknad av långsiktighet. Att barn och ungdomar blir lidande för personalbrist är inte acceptabelt. Men om Erkers synar de kollektivavtal hennes fackförbund tecknat med Bemanningsföretagen kan hon hämta den avsaknade kontinuiteten där.

Det råder ett skriande behov av personal bland kommuner och landsting över hela landet. Bristen har lika många anledningar som det finns gapande vakanser och skapar osäkerhet och risker inom ett otal områden. Den svenska vård- och omsorgsapparaten har en stor utmaning i att finna lösningar på bemanningsproblematiken. I det kortsiktiga perspektivet handlar det om att lösa akuta behov av personal och, i detta fall, barn och ungdomars trygghet och välmående.

Vid sådana riskfyllda situationer måste behoven ändå hanteras. Barn och ungdomars nu och framtid står på spel. Bemanningsföretagen fyller en viktig funktion för att lösa det akuta behovet, både i de stora orterna, men kanske ännu mer på de platser som ligger långt ifrån storstaden dit få tyvärr söker sig för anställning. Alternativet till en tjänst tillsatt med en bemanningssocionom är ingen socionom alls. Inga utredda orosanmälningar. Inget stöd.

Men även de långsiktiga behoven löses med hjälp av bemanningsföretag. Erkers konstaterar att ”personal från bemanningsbolagen i regel har socionomexamen och även erfarenhet från arbete med barn och unga”. Det gläder oss att hon ser att anställningsformen inte påverkar kompetensen. Men när hon citerar regeringspropositionen 2012/2013:10, ”Stärkt stöd och skydd för barn och unga”: ”För att barn och unga ska våga ta kontakt krävs att det finns en tät, kontinuerlig och förtroendefull kontakt […]” låter hon påskina att detta inte skulle vara möjligt vid inhyrning via Bemanningsföretagens medlemmar. Detta stämmer inte. I det kollektivavtal som tecknats mellan Bemanningsföretagen och Akademikerförbunden finns alla möjligheter detta, till gagn för alla inblandade i form av kontinuitet och förutsägbarhet. Om den beställande kommunen vill ha en socionom så länge denne själv vill vara kvar finns inga hinder. Oftast handlar det om beställarkompetens. Vid upphandling eller beställning av personal så bör kontinuitetskravet vara en del i kravprofilen på den kommande medarbetaren.

Kostnadsfrågan lämnar jag denna gång därhän med ett kort undantag; kostnaden för bemanningsföretagens tjänster ligger runt 2 procent av den totala lönekostnaden i kommuner och landsting. När man vill dra ned på de 2 procenten drabbas människor av väntan, oro och i förlängningen en längre tid som drabbad.

Rättelse 2014-11-27 15:42
Ingressen har korrigerats.
Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.