Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Repliker

”I stället för proposition blev det en debattartikel”

REPLIK DN Debatt 3/12. Egentligen skulle regeringen i november ha presenterat ett komplett förslag om vinsttak i för välfärdsföretag. Men i stället för en proposition blev det alltså en debattartikel. Vänsterpartiets krav på regeringen att leverera ett vinsttak för att stödja mandatperiodens sista budget är än så länge bara en tummetott, skriver Håkan Tenelius, näringspolitisk chef, Vårdföretagarna.

Av debattartikeln att döma har arbetet med propositionen gått i stå. Några konkretiseringar av hur Reepalu-utredningens märkliga modell ska kunna förverkligas presenteras inte. I stället ältar civilminister Ardalan Shekarabi (S) och Ali Esbati (V)  myter om privata alternativ för att försöka motivera den sönderkritiserade metoden att minimera företagens rörelsemarginal. Till exempel att vårdföretag för att slippa vårda etablerar sig där patienterna är friska, eller tvärt om att patienter riskerar att utsättas för onödiga kirurgiska ingrepp hos privata vårdgivare.

Men i regeringens kommentarer till debattartikeln märks att något hänt. En särskild utredning har aviserats som ska utreda alternativa sätt att vinstbegränsa sjukvården. Men sjukvårdsminister Annika Strandhäll avvisar nu dessa tankar. ”Jag ser inte framför mig ett förslag som kommer att leda till att vi inte har några privata intressenter inom hälso- och sjukvården” säger ministern.

Med andra ord har Annika Strandhäll själv nu gjort den analys som bland andra revisionsföretaget PwC gjorde vid en granskning av alla de företag som skulle beröras av Reepalus vinststopp. De allra flesta företagen skulle tvingas till avveckling. Eftersom 45 procent av patientbesöken i primärvården sker hos privata vård- och hälsocentraler skulle en sådan nedläggningsvåg vara förödande för välfärden.

Men denna logik gäller förstås också de andra branscherna som hotas av Reepalus förslag. Vart femte äldreboende drivs privat, äldreboenden som år efter år utklassar de offentligt drivna i Socialstyrelsens enhetsundersökningar. Ser äldreminister Åsa Regnér framför sig ett förslag som leder till att vi inte har några privata intressenter i äldreomsorgen? Eller en personlig assistans utan privata utförare? 70 procent av landets assistansberättigade har valt ett privat alternativ.

När kvaliteten och populariteten hos de privata alternativen är avhandlade återstår ett enda argument för vinstbegränsarna: opinionen. I sin artikel hänvisar Shekarabi och Esbati till en undersökning som SOM-institutet publicerade 2013. Och visst. Många svenskar är kritiska till möjligheten att dela ut vinst. Men enligt Novus är det inte längre åtta av tio utan 54 procent av väljarna som tycker att det är ett bra förslag att begränsa vinstutdelning i vård och omsorg. I allianspartierna är det dock bara 37 procent som håller med om detta, och bland Sverigedemokraternas sympatisörer 41 procent som vill se en vinstbegränsning.

DN Debatt.3 december 2017

Debattartikel

Ardalan Shekarabi (S), civilminister och Ali Esbati (V), sammankallande i Vänsterpartiets förhandlingsdelegation:
”Så ska vi sätta stopp för jakten på vinster i välfärden”

Repliker

Alliansens ekonomiskpolitiska talespersoner:
”Viktigare fokusera på kvalitetsbristerna”

Håkan Tenelius, näringspolitisk chef, Vårdföretagarna:
”I stället för proposition blev det en debattartikel”

Fredric Skälstad, branschchef Almega utbildningsföretagen:
”Kommunministern underkänner kommunpolitikernas beslut”

Läs fler artiklar på DN Debatt

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.