Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Repliker

”Inga rasistiska attacker i Ungern”

REPLIK. I Ungern har asylsökande eller flyktinganläggningar inte utsatts för våldsamma rasistiska attacker liknande dem som ägt rum i Sverige, trots att ungrarna inte är vana vid att hundratusentals migranter marscherar genom deras ängar och skogar. Ungern har också tagit flera initiativ och har också bidragit med finansiering av flyktingmottagandet i Syriens grannländer, skriver Lilla Makkay, Ungerns ambassadör i Stockholm.

På DN Debatt (2/2) skriver tio debattörer att Migrationsverket inte borde överföra de asylsökanden som inte beviljas flyktingstatus i Sverige till Ungern eftersom vissa internationella och ungerska bedömare menar att det finns brister i den ungerska asylproceduren vad gäller mottagningskapacitet, boendevillkor med mera.

Det är talande att svenska debattörer nu ser det som brådskande att peka på brist på ”adekvata betingelser för behandling av en torterad person” samt ”Frånvaron av ett tillförlitligt system för att identifiera sårbara asylsökande” i ungerska asylanläggningar, särskilt med tanke på de senaste månadernas anlagda bränder, knivmord och så vidare på svenska asylboenden samt ett rasistiskt angrepp av maskerade män på nordafrikanska gatubarn i centrala Stockholm den 29 januari.

I Ungern har asylsökande eller flyktinganläggningar inte utsatts för liknande våldsamma rasistiska attacker, trots att ungrarna inte är vana vid att hundratusentals migranter marscherar genom deras ängar och skogar.

Det må vara att de ungerska asylboendena inte har samma standard som deras svenska motparter, men Ungern med sin genomsnittliga månadslön motsvarande 7.000 svenska kronor skulle aldrig kunna spendera 5-6.000 per dygn på placeringen av ett enda ensamkommande flyktingbarn. Kanske därför ville praktiskt taget alla 390.000 migranter som passerat Ungern 2015 (varav 179.000 registrerat sig som asylsökande i Ungern) fortsätta sin flykt till mer välbärgade länder som till exempel Tyskland, Sverige, Finland och Norge. Man kan naturligtvis fråga sig hur alla personer som enligt någon civilorganisation ska ha hållits i "fängelseliknande förvar” ändå lyckats lämna Ungern fritt och resa vidare.

I Ungern tycker vi att våra pengar skulle hjälpa fler människor i nöd om resurserna användes i de områden där de flesta flyktingarna befinner sig, till exempel i flyktingläger eller på andra platser i Syriens närområde där FN-organen ifjol var tvungna att på grund av akut pengabrist dra ner på utgifterna. Det innebar bland annat att FN:s mathjälp till miljoner av syriska flyktingar halverades, vilket också bidragit till uppkomsten av de största flyktingströmmarna i Europa sedan det andra världskriget.

Eller för att på ett effektivt sätt hjälpa de kris- och konfliktdrabbade länder vars instabilitet, fattigdom och dåligt fungerande stat utgör en push factor som gör att den del av befolkningen som har råd att betala för människosmugglarnas tjänster tar sig till Europas rikare länder. Det finns många fattiga och bräckliga stater i världen som väldigt ofta också drabbas av krig, förföljelser, konflikter mellan olika klaner och sekter, en del av dem har dessutom en redan stor och snabbt ökande befolkning. Det är alltså ytterst tveksamt att alla deras problem skulle kunna lösas genom en generös flyktingpolitik i Europa, vare sig i spartanska asylförvaringscentra i Ungern eller i fina svenska asylboenden utrustade med golfbana och med speciella behandlingscentra för traumatiserade människor. Ungern har tagit flera initiativ och har också bidragit med finansiering av flyktingmottagandet i Syriens grannländer.

När det gäller asylmottagningens aktuella förhållanden i Ungern, så finns det en stor mängd av olika rapporter att lyfta ut delar av. Låt mig citera ur den senaste migrationsrapporten av EU:s byrå för grundläggande rättigheter (Monthly data collection on the current migration situation in the EU, December 2015):

"Around 330 asylum seekers were accommodated in the open reception centres of Vámosszabadi, Bicske and Nagyfa on 17 December 2015. This is well below the total capacity of the three reception centres (980 beds), therefore reception conditions are adequate, and asylum seekers have access to proper food, potable water and heating. [...]

Civil society organisations provide psychiatric care on a regular basis as they often find mental breakdown of the detained people due to the shock they experienced in their home countries or during their journey to Europe. [...]

In the transit zones of Röszke and Tompa along the Serbian borders, the Hungarian authorities identify vulnerable persons among the new arrivals and they grant priority access to the transit zones to children, pregnant women, families and people living with disability. [...]

In case the person who committed the crime of unauthorised border fence crossing is a woman or a child (under 18 years old), alien police detention is executed in a detention facility of the Office of Immigration and Nationality and not in a penal institutions. [...]

Several civil society organisations provide counselling and psychiatric care to the victims of human smuggling and trafficking, and the authorities notify these organisations about such cases.”

Ungern var inte det första EU-landet flyktingarna kom till på sin väg från Mellanöstern genom Turkiet och Grekland och ännu mindre den första trygga anhalten på deras flyktrutt. Ändå gjorde vi ansträngningar att leva upp till EU:s bestämmelser i Dublinförordningen och försökte registrera asylsökanden som dök upp vid våra södra gränser. Men det betyder inte att vårt land är redo att ta emot alla av dem som inte beviljas flyktingstatus i andra EU-länder dit de fortsatte sin färd ifjol i hopp om ett tryggare och bättre liv.

Det är omänskligt att bolla med människor, familjer som riskerat sitt liv för att komma till länder som fortfarande i oktober 2015 lockade med generöst och välkomnande mottagande. Samtidigt behöver Europa en flyktingpolitik som bättre tar hänsyn till de olika medlemsländernas förhållanden förutsättningar och förmåga att ta emot och integrera större mängder flyktingar från andra världsdelar.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.