Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Repliker

”Ingen trygghet i glesbygden”

REPLIK. Jag kan inte nog beskriva känslan av hopp som den uppmärksammade debattartikeln om omlokalisering av statliga myndigheter (DN Debatt 3/3) skapat hos oss medborgare i landets glesare områden. Ett hopp om en förändring mot ett mer sammanhållet Sverige. Ett Sverige som utan en politisk kovändning riskerar tippa ner i Bottenviken, skriver Malin Ackermann i Lycksele.

Känslan hos oss medborgare är att det ligger ett ständigt hot över oss som bor i glest befolkade områden och hotet står staten Sverige för. Det låter kanske makabert, men det är sant. Hotet jag syftar på är till exempel att vi inte kan vara trygga i att vi får den samhällsservice, vi har rätt till. Det kommer till exempel då och då, besked om nedläggningar av Akutplatser och BB eller andra vårdmöjligheter. Som arbetstagare, medborgare och näringslivsidkare finns hotet om vilket företag som drar härnäst? Eller vilka offentliga serviceinrättningar eller arbetsplatser som blir nästa bortrationalisering?

Att vara företagare i en avfolkningsbygd kan innebära tuffare läge med vikande kundunderlag och kunder som väljer internet eller att åka till storstan. Att vara företagare innebär också att ständigt oroa sig över möjligheterna till arbetskrafts- och kompetensförsörjning. Ska man investera i realkapital behöver man också humankapital i form av rätt kompetens för att klara produktionen och eftersom universiteten är koncentrerade till kusten fortsätter kompetensbristen att hämma tillväxten i Sveriges inland.

Jag har kommit att bli en röst för Sveriges inland genom en massiv folkopinion på Facebook i samband med Skatteverkets aviserade nedläggning i min hemort Lycksele. Jag är engagerad för att jag känner hur livsmodet hos medborgare riskerar rinna med älvarna mot kusten. Det är hög tid för åtgärder som motverkar ett fortsatt förfall av landet inland.

Känslan jag beskriver är självupplevd och det är rent ut sagt beklämmande att regering efter regering låtit detta hända. Sverige leder urbaniseringsligan och man vill gärna prata om att det är naturligt att unga människor flyttar till större städer. Det tror jag det, vem vill leva med det ständiga hotet om nedbrytning?

Dagens debattartikel inger hopp. Ardalans uttalande om vikten av ett sammanhållet Sverige med statlig närvaro träffar rakt in i inlandssjälen.

Tänk om det vilade ett lugn över landet inland. Om man som medborgare, företagare, och kommunpolitiker fick släppa hotet och planera, investera och bygga på ett liv på landsbygden eller mindre orter. Tänk om tilliten till staten Sverige skulle stärkas, då skulle också toleransen öka och vi kunde lägga energi på att bygga ett starkare civilsamhälle lokalt. Ett starkt civilsamhälle kräver tillit till politiker och tolerans mellan människor. Det blir motsatt effekt när människor och landsändar känner sig övergivna av centralmakten. Det söndrar!

DN Debatt. 3 mars 2016

Debattartikel

Stefan Löfven (S), statsminister & Ardalan Shekarabi (S), civilminister:
”Fler myndigheter bör flyttas ut från Stockholm”

Repliker

Per Åsling (C), ordförande i skatteutskottet:
”Myndigheter centraliserar i strid med fattade beslut”

Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd och gruppledare, Stockholms stad:
”Regeringen glömmer de utsatta områdena”

Malin Ackermann, projektkoordinator Lycksele kommun:
”Ingen trygghet i glesbygden”

Håkan Svenneling (V), riksdagsledamot och landsbygdspolitisk talesperson:
”Staten har drivit på urbaniseringen”

Britta Lejon, ordförande fackförbundet ST:
”Tidsödande och oekonomiskt att utlokalisera”

Småkom – 68 små kommuner i samverkan:
”Stoppa pågående avveckling av statliga jobb”

 

 Läs fler artiklar på DN Debatt

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.