Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-23 03:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/repliker/ingenting-talar-for-att-digitalisering-skulle-minska-klyftorna/

Repliker

”Ingenting talar för att digitalisering skulle minska klyftorna”

REPLIK DN DEBATT 10/7. När det gäller ny teknik får vi inte tappa sansen och börja drömma, skriver Per Sundgren, ordförande för Stiftelsen Jämlikhetsfonden.

Nu är det digitaliseringen som ska skapa ökad jämlikhet enligt Stefan Fölster. Den fördelningspolitik som arbetarrörelsen ägnat sig åt är förlegad och har ”tappat stinget”, vilket bevisas av att socialdemokratiska partier i Europa förlorat väljarstöd. I Sverige har Socialdemokraterna tappat framför allt på landsbygden. För att ytterligare stärka sin tes hänvisar Stefan Fölster till Finansdepartementets redogörelse för fördelningspolitiken, som minsann visar att Ginikoefficienten ökat mer under de senaste åren med en socialdemokratiskt ledd regering än under de föregående borgerliga regeringsåren. Att plocka ut och göra jämförelser mellan enskilda år är i detta sammanhang bara missvisande.

Vad Stefan Fölster inte redovisar är den långsiktiga tendensen, att de ekonomiska klyftorna i Sverige stadigt ökat sedan 1980-talet och nu enligt OECD ökar snabbare i Sverige än i andra länder. Detta bekräftas av regeringens utmärkta finanspolitiska redogörelse, som också konstaterar att det är i toppen som inkomsterna ökat mest på grund av stora kapitalvinster, medan ökningen varit långsam i botten.

Kan det rent av vara så att det minskade stödet för socialdemokratin beror på just detta, att de ekonomiska klyftorna fått växa sig allt större, alltså på avsaknaden av fördelningspolitik. Men Stefan Fölster är inte intresserad av en, vad han kallar, traditionell jämlikhetspolitik, som skulle kunna leda till minskade ekonomiska klyftor genom att till exempel beskatta det kapital som under lång till gjort enorma vinster. Lösningen är i stället en digitalisering av samhället, som framför allt skulle gynna landsbygden.

Visst finns en potential i en digitalisering av samhällsfunktioner. Stefan Fölster nämner Borgholmsmodellen inom sjukvård, digitala samhällskontor som vi kan ha på en läsplatta, självstyrande taxibilar och elbilar som exempel på digitalisering. Utmärkta förslag som i grunden har ganska lite med digitalisering att göra. Borgholmsmodellen handlar om att sätta fokus på primärvård och hemsjukvård, att samordna så att den personliga kontakten mellan läkare och patient kan förbättras genom flera fysiska besök. I själva verket motsatsen till visioner om att läkarkontakter ska kunna ske nästan enbart digitalt.

Att med dessa mycket begränsade exempel på digitalisering som grund utlova en utveckling mot ökad jämlikhet är minst sagt magstarkt. Digitalisering är absolut ett hjälpmedel som kan och ska användas, men som när det gäller all ny teknik får vi inte tappa sansen och börja drömma. Teknik kan användas både för att öka och minska ojämlikheten i samhället.

Ingenting talar för att just digitalisering skulle minska de ekonomiska klyftorna. Det vi hittills sett av den digitalisering som just nu pågår på många områden är att den utmärkt väl kan förenas med växande klyftor.