Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Repliker

"Innovation är inte den enda vägen för att möta jordbrukets utmaningar"

REPLIK DN Debatt 22/7. Innovation är inte den enda vägen för att möta jordbrukets utmaningar och höja vår krigsberedskap. Vi kan ställa om produktionen till att producera vegetarisk mat i stället för att producera och äta kött, skriver Johan Hallberg, från partiet Enhet.

Per Frankelius skriver i DN Debatt 180722 att jordbruket står inför stora utmaningar framöver, och syftar då på hur vi ska klara av matproduktionen samtidigt som vi vill värna natur, djurvälfärd och klimat. Att detta stämmer är nog tveklöst riktigt. Frankelius argumenterar vidare för att vi bör stärka vår produktionskapacitet som ett led i vår krigsberedskap, och avslutar sedan med att påstå att det bara finns en väg för att möta dessa utmaningar långsiktigt; nämligen innovation.

Det finns förstås egentligen flera olika alternativ till innovation. Vi har ju redan ett högeffektivt, industriellt jordbruk och nya innovationer skulle förmodligen innebära marginella skillnader i effektivitet jämfört med den allra mest effektiva åtgärden; att helt sluta med köttproduktion och även upphöra med köttkonsumtionen.

Det verkar föga väl övervägt att först odla stora mängder grödor, för att sedan använda dem till att utfordra boskap som man därefter ska äta. Marken som dessa grödor odlas på kunde ju lika gärna användas till att odla vegetabilier som vi människor kan konsumera direkt, och därmed skulle jordbruket bli väldigt mycket effektivare. Vattenförbrukningen skulle också minska, eftersom boskapsuppfödning kräver stora mängder vatten, och efter en sommar som denna inser vi nog alla att vatten inte kan tas för givet.

Även klimatmässigt finns det stora vinster med att sluta producera kött. Dagens matvaror släpper ut 1,8 ton växthusgaser per person och år. Om alla blev veganer skulle dessa utsläpp minska till 500 kg per person och år, kan man läsa i rapporten Minska livsmedlets miljöpåverkan genom producenter och konsumenter, som är publicerad i tidskriften Science. Att man kan leva ett gott liv som vegetarian eller vegan är det väl få som tvivlar på i dag.

Nu måste man ju inte sluta helt med djurhållningen, för även om den industriella köttproduktionen ofta är en ganska otäck historia, där djuren tvingas leva korta och onaturliga liv, så finns möjligheten att i stället bedriva småskaligt, hållbart och djurvänligt kretsloppsjordbruk, där man även inkluderar djur som en del i helheten, och där de får ha det bra genom att gå ute och leva enligt sina förutsättningar. I detta jordbruk äter djuren bland annat resterna från de grödor man producerar, och djurens avföring kan ingå i kretsloppet som gödsling för växterna. Permakulturfilosofin är en god förebild för ett sånt jordbruk.

Så, nej, innovation är inte den enda vägen för att möta jordbrukets utmaningar och höja vår krigsberedskap. Vi kan ställa om produktionen till att producera vegetarisk mat för människor i stället för att producera och äta kött, vilket kräver mycket mer resurser, mark och vatten.

DN Debatt.22 juli 2018

Debattartikel

Per Frankelius, forskare:

"Se jordbruket som en del av det svenska försvaret"

Repliker

Jan Lundqvist vid Stockholm international water institute:

"Frankelius påståenden baseras delvis på diskutabla föreställningar"

Johan Hallberg, riksdagskandidat för Enhet:

"Innovation är inte den enda vägen för att möta jordbrukets utmaningar"

Slutreplik från Per Frankelius:
”Innovation är bättre än önskedrömmar och förbud”

Läs fler artiklar på DN Debatt

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.