Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-13 17:09 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/repliker/inte-sa-troligt-med-angmaskinsrevolution/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Repliker

”Inte så troligt med ångmaskinsrevolution”

REPLIK. Moderna kolvångmaskiner skulle kunna bli en värdefull pusselbit i ett framtida fossilfritt energisystem för Sverige (DN Debatt 3/9). Men att de skulle vara så revolutionerande och ge så stora nya möjligheter som man kan få intrycket av från författarens superlativer förefaller inte så troligt, skriver Pehr Björnbom.

Per Frankelius debattartikel är intressant för mig som under många år vid KTH arbetat med forskningsprojekt inom kemisk energiteknik. Han förespråkar en satsning på den speciella tekniken med moderna kolvångmaskiner. Just denna teknik och namngivna forskningsprojekt för att utveckla den framhålls som särskilt lovande för att kunna lösa Sveriges problem att i framtiden använda fossilfria bränslen på bästa sätt för att producera elenergi i kombination med fjärrvärme.

Men arbete på att utveckla moderna kolvångmaskiner i Sverige är ingenting nytt. Jag har själv inom ett forskningsprogram för alternativ energiteknik samarbetat med en forskare, professor emeritus Björn Kjellström, som utvecklade kolvångmaskinteknik under de sista decennierna av förra seklet med syftet att använda biomassa som bränsle.

Generell erfarenhet är att elgenererande processer med biomassa som energiråvara, som bygger på vattenånga som arbetsmedium, har lägre verkningsgrad till elenergi än teknik som bygger på gasturbiner. Lägre verkningsgrad till elenergi innebär att en viss mängd bränsle ger mindre elenergi och mer värme. Författarens artikel väcker därför frågan hur det är möjligt att man med dessa nygamla kolvångmaskiner skulle kunna få de stora fördelar som påstås. Att det blir hög verkningsgrad till elenergi plus värme, som författaren framhåller, kan vara fördelaktigt på vintern, men på sommaren finns det dålig efterfrågan på värme och då behövs hög verkningsgrad till elenergi för att inte få en överproduktion av värme.

Artikeln gör en stor sak av att kolvångmaskiner som drivs med biomassa från skogen är mindre väderberoende än energiteknik som bygger på sol och vind. Per Frankelius hänvisar till en kommande rapport inom sitt forskningsprojekt med webbsidan Grönovation. Enligt denna rapport skall den nya tekniken ”lösa energiknuten” för Sveriges framtida fossilfria energisystem.

Men väderberoende produktion behöver inte vara ineffektiv, jämför spannmålsodling som är mycket väderberoende och helt beroende av solen som energikälla. Det som är avgörande i detta fall är i stället möjligheten att utveckla ny teknik för att lagra elenergi från sol och vind. Det förefaller därför alltför optimistiskt, som det så säkert hävdas i artikeln, att biomassadrivna kolvångmaskiner i framtiden faktiskt kan konkurrera med elproduktion från sol och vind i det svenska energisystemet.

Moderna kolvångmaskiner skulle ändå kunna bli en värdefull pusselbit i ett framtida fossilfritt energisystem för Sverige om de (som författaren själv nämner) kan konkurrera med de nya moderna små ångturbiner som det också pågår utveckling av. Men att de skulle vara så revolutionerande och ge så stora nya möjligheter som man kan få intrycket av från författarens superlativer förefaller inte så troligt.

DN Debatt.3 september 2016

Debattartikel

Forskaren Per Frankelius:
”Högtekniska ångmaskiner är en förbisedd energikälla”

Repliker

Pehr Björnbom, professor emeritus i kemiteknik från KTH:
”Inte så troligt med ångmaskinsrevolution”

Slutreplik från Per Franeklius:
”Ångmaskiner tillhör framtiden” 

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.