Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-20 13:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/repliker/jag-valkomnar-att-s-antligen-bryr-sig-om-djurskyddet/

Repliker

”Jag välkomnar att S äntligen bryr sig om djurskyddet”

SLUTREPLIK DN DEBATT 24/5. Under den gångna mandatperioden satt jag, inte Jytte Guteland, vid förhandlingsbordet och drev igenom förbättringar. Det är politik på riktigt och inte som Socialdemokraterna nu påstår, tomma ord i elfte timmen, skriver Fredrick Federley (C).

Man måste välkomna att S, till slut, verkar bry sig om hur djuren mår under transporterna. Trots att Jytte Guteland skriver en tendensiös replik på min debattartikel, är jag uppriktigt glad över att fler politikerkollegor vill hjälpa till i detta oerhört viktiga arbete. År 2014 gick jag själv till val på att garantera och stärka djurskyddet. Sedan dess har jag fått igenom många förändringar, men mycket återstår att göra.

Under den gångna mandatperioden satt jag, inte Jytte Guteland, vid förhandlingsbordet och drev igenom förbättringar. Det är politik på riktigt och inte som Socialdemokraterna nu påstår, tomma ord i elfte timmen. Mina förslag, som EU-parlamentet ställde sig bakom, handlade om att på riktigt förbättra skyddet för djur som transporteras. Bland annat har EU numera ett standardiserat system för att godkänna transporter och ett system som gör att transportörer som bryter mot lagarna flera gånger blir av med sina tillstånd.

Det som blir tydligt i Jytte Gutelands artikel är att Socialdemokraterna har en naiv syn på hur politik och förändring skapas på riktigt. De lägger nu krutet på att timmarna som djur vistas i transporter måste minska. I sak håller jag helt med dem om det, men i en situation när man inte ens följer nuvarande tidsrestriktioner så är det bättre att se till att aktörer först och främst håller lagstiftningen.

Det är olagliga transporter som är problemet och orsakar lidande, inte vårt väder.

Därför ligger mitt fokus på ökade kontroller och hårdare straff mot den som inte följer lagen. På det sättet kan vi se till att reglerna följs, innan vi börjar ändra reglerna. Det är just de ekonomiska incitamenten som jag vill komma åt. Jag kommer inte acceptera att bli anklagad för att ge vika för ekonomiska intressen på bekostnad av djuren. Det får inte vara lönsamt att låta djur lida.

Vidare nämner S att vi inte ska transportera djur om utomhustemperaturen är för hög. Återigen är det ett slagord som låter rimligt, men som ekar helt tomt. Jytte Guteland borde veta att det redan finns krav på ventilationsanläggningar i djurtransporterna. Det är alltså olagliga transporter som är problemet och orsakar lidande, inte vårt väder. Därför föreslog jag ett gemensamt godkännandesystem för transportmedel i EU.

I förlängningen hoppas jag dock att vi ska gå mot ett system där djur transporteras så lite som möjligt. Därför är mobila slakterier en god idé, inte minst för djurens välfärd men de har också potential att göra klimatet en tjänst. Jag blir dessutom glad att S nämner att vi på sikt ska gå över till att transportera kött, inte levande djur, detta var nämligen precis det förslag som jag såg till att driva igenom i Europaparlamentet.

Djurens välfärd var, är, och kommer förbli en av mina främsta hjärtefrågor. I stället för tomma anklagelser borde vi fokusera på vad vi vill åstadkomma nästa mandatperiod för att se till att djurens välfärd ökar i EU.