Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Repliker

”Källkritik ska vara en del i undervisningen”

Vi håller med om att skolbibliotekarierna har en viktig roll i skolans arbete med källkritik. Att vi fokuserar på lärarna i vår artikel (DN Debatt 4/2) handlar bland annat om att källkritik ska vara en del i ämnesundervisningen och inte ett eget spår, skriver Mikael Halápi, Skolverket, Helena Lindberg, MSB, och Ewa Thorslund, Statens medieråd.

Vi instämmer i att skolbibliotekarierna har en betydelsefull roll i skolans arbete med källkritik och medie- och informationskunnande. Deras kunskap är en viktig resurs i skolan och kan bidra till att stärka lärarnas undervisning i källkritik. Det är viktigt att värna och ta till vara skolbibliotekariernas kompetens och arbete.

Att vi fokuserar på lärarna i vår artikel handlar bland annat om att källkritik ska vara en del i ämnesundervisningen och inte ett eget spår. Eleverna ska utveckla en förmåga att tillämpa källkritik utifrån det innehåll som är aktuellt i de olika ämnena. Det är lärarna som ansvarar för undervisningen och de har därför en nyckelroll.

Att vi fokuserar på skolan i stort och lärarnas roll i en debattartikel innebär inte att vi osynliggör bibliotekarierna. Skolverket och Statens medieråd uppmärksammar skolbibliotekariernas arbete på olika sätt. Statens medieråds material ”MIK för mig” vänder sig både till skolor, skolbibliotek och folkbibliotek. På skolverket.se finns mycket information om skolbiblioteken. De är också tillsammans med lärarna målgrupp för Skolverkets utbildningssatsning kring källkritik.

Vi kommer att fortsätta uppmärksamma och informera om skolbiblioteken som är en viktig del i skolan. I vår debattartikel vill vi dock nå ut med det övergripande budskapet om skolans uppdrag att ge eleverna undervisning i källkritik. Vi vill skicka en tydlig signal om att det aldrig tidigare har varit så angeläget att eleverna får goda kunskaper i källkritik som nu. Det gläder oss att debattörerna håller med oss i den slutsatsen.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.