Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Repliker

”Känner man sig trygg upplever man större frihet”

SLUTREPLIK DN DEBATT 28/4. Rikard Linde, tankesmedjan Fores, invänder i en replik på vår artikel mot att vi ignorerar de stora demokratiska värden som skadas av övervakning och skriver att människor ändrar sitt beteende när de känner sig iakttagna. Det är naturligtvis sant, annars kan ju övervakningskameror inte ha någon brottspreventiv effekt, skriver företrädare för säkerhetsbranschen.

I vår artikel påtalade vi att mycket av forskningen kring kameraövervakning och brottsprevention är baserad på en problematisk metod som gör att dess slutsatser inte är helt tillförlitliga. Modern forskning som undviker dessa problem visar att säkerhetskameror är kapabla till att effektivt förebygga brott i ett antal miljöer, inklusive stadskärnor, t-banestationer, fotbollsarenor och butiker. Därför bör utredarna av kameraövervakningslagen tillmäta kamerors brottspreventiva effekter större betydelse när de tillsammans med den brottsuppklarande nyttan viktas mot integritetsbehovet.

I en replik skriver Rikard Linde, tankesmedjan Fores, att ”det är bra att debatten om kameraövervakning nyanseras och att vi får fler vetenskapliga belägg att basera den på”. Han kritiserar således inte vår huvudsakliga argumentation utan hävdar istället att vi ”ignorerar de stora demokratiska värden som skadas av övervakning”. Stödet för detta är forskning som han menar visar att människor ändrar sitt beteende när de känner sig iakttagna.

Det är naturligtvis sant att säkerhetskameror påverkar människors beteende – annars kan de ju inte ha någon brottspreventiv effekt. Däremot invänder vi mot Lindes påstående att kameraövervakning hämmar beteende på ett sådant sätt att det ”begränsar samhällsdebatten och varje människas rätt till ett liv i frihet”. Det är snarare tvärtom. Känner man sig trygg upplever man ett större mått av frihet än om man känner sig otrygg. I en Sifo-undersökning från 2014 uppger 92 procent av medborgarna att de är positiva till säkerhetskameror på offentliga platser och att 41 procent uppger sig vara tryggare på platser där de vet att det finns kameraövervakning.

Linde menar att ambassader är ett exempel på en plats där kameraövervakning är problematiskt då det ibland sker demonstrationer där. Exemplet fungerar som en språngbräda för att lyfta fram behovet av ”undervakning”, det vill säga att medborgarna bör få tillgång till en mobilapp med funktioner för att granska kameraövervakning.

Vi tar inte ställning till huruvida denna mobilapp är en bra eller dålig idé, men håller med om att frågor kring vem som låtit sätta upp säkerhetskamerorna och hur bilderna hanteras är viktiga. Vi ser gärna en utveckling där man från myndighetshåll lägger mer vikt vid hur inspelat material hanteras för att på så sätt säkerställa att människors personliga integritet inte kränks.

DN Debatt. 28 april 2017

Debattartikel

Företrädare för säkerhetsbranschen:
”Kamerövervakning effektiv för att förebygga brottslighet” 

Repliker

Rikard Linde, programchef Digitala samhället, tankesmedjan Fores:
”Låt medborgarna hålla koll på kameraövervakningen”

Företrädare för säkerhetsbranschen:
”Känner man sig trygg upplever man större frihet”

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.