Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-15 21:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/repliker/karensdagen-riskerar-att-oka-kostnaderna-for-sjukskrivningar/

Repliker

”Karensdagen riskerar att öka kostnaderna för sjukskrivningar”

REPLIK DN DEBATT 17/11. En karensdag för vårdnadshavare riskerar att öka sjukskrivningarna och därmed kostnaderna. Och en kortad föräldraförsäkring är inte realistisk då det knappast finns personal för en nödvändig utbyggnad av förskolorna, skriver företrädare för Förskoleuppropet. 

Rätta artikel

I början av året samlade vi i Förskoleupproret in cirka 1600 vittnesmål under hastaggen #pressatläge från i huvudsak förskollärare och barnskötare. Dessa berättelser visar på en enorm arbetsbelastning som bland annat grundar sig i personalbrist och för stora barngrupper. 

De moderata förslagen om karensdag för vabbande vårdnadshavare och minskad föräldraförsäkring till 12 månader skulle få stora konsekvenser för oss om arbetar i förskolan:  

Med en karensdag, för vårdnadshavare som vabbar, kan vi med säkerhet påstå att: barn kommer att komma sjuka till förskolan. Vi ser redan att vissa vårdnadshavare har det svårt ekonomiskt att vara hemma för vård av barn. 

Vår kunskap och erfarenhet säger oss att i stället för att låta barnen vila upp sig hemma kommer vårdnadshavare i större utsträckning ta barnen sjuka till förskolan. Det innebär med andra ord att smittor sprider sig och fler barn blir sjuka. Kostnaden för vabbande kommer att öka i stället för det önskade, minska. På sikt kommer även ohälsan bland barn öka då de inte får den återhämtning som deras hjärnor och små kroppar så väl behöver.

Baserat på vittnesmålen i #pressatläge drar vi slutsatsen att vi kommer att få en ökad sjukfrånvaro bland personal men också en större sjuknärvaro då de inte kommer att ha råd att vara hemma på grund av karensdag. Vidare säger oss berättelserna att risken är stor att även långtidssjukskrivningar kommer att eskalera för att personalen till slut inte orkar. Förskollärare är en av de yrkesgrupper som ligger i topp i statistiken över långtidssjukskrivningar. Förutom att det ger våra kollegor ett enormt långvarigt lidande, kostar psykisk ohälsa samhället miljarder.

Vad gäller kortad föräldraförsäkring så är Sveriges föräldraförsäkring i dag generös. Generositeten finns med anledning av att man har tagit hänsyn till barnets behov i de yngsta åldrarna. Så av den anledningen bör föräldraförsäkringen förbli frikostig. Men om vi ändå tänker oss att alla ettåringar skulle börja förskolan och man bygger ut förskolan med ”ökade skatteintäkter från ökad sysselsättning”, så återstår ett gigantiskt riksomfattande problem: det finns inte tillräckligt många utbildade förskollärare eller barnskötare.

Våra frågor till debattörerna är: Hur ser ni på riskerna med ökad sjuknärvaro såväl bland barn som bland förskollärare och barnskötare? Hur vill ni lösa personalbristen i samband med utbyggnaden av förskolan?

 

Ämnen i den här artikeln:

Barn
Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Anki Jansson, leg förskollärare Annica Järking, fd förskolechef Katrin Nörthen, leg förskollärare  Artikelförfattarna utgör ledningen för Förskoleupproret. Det är en grupp på Facebook som består av 32.000 medlemmar. De flesta är förskollärare och barnskötare som är verksamma inom förskola. De arbetar för att nå en blocköverskridande, rikstäckande överenskommelse för en likvärdig och demokratisk, social, miljömässig och ekonomisk förskola.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt