Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Repliker

”Klyftan går mellan insiders och outsiders”

REPLIK. Vänsterpartiet skriver på DN Debatt (21/2) att klyftorna behöver angripas. Ansatsen är bra, men problembeskrivningen och lösningarna är fel, skriver Mats Persson (L) och Mathias Sundin (L).

Sverige har för stora klyftor. Den största är mellan insiders och outsiders. Klyftan i samhället går mellan den som har ett arbete och den som inte har arbete, mellan den som är förankrad på bostadsmarknaden och den som står utanför. Sverige ska vara ett samhälle som håller ihop. Det kräver reformer för fler enkla jobb och för fler bostäder, inte klasskampsretorik. Vi ska bekämpa fattigdom, inte rikedom. Strävsamhet och sparande ska uppmuntras, inte straffbeskattas.

För den som har låg utbildning och saknar arbetslivserfarenhet är det idag svårt att komma in på arbetsmarknaden och det långvariga bidragsberoendet befästs. Vi ser framväxten av en ny underklass. Stora skillnader växer fram mellan områden och kommuner som har låg respektive hög arbetslöshet. Det är svårt att tänka sig en större orättvisa än att alla som vill inte får vara en del av arbetets gemenskap.

En liknande orättvisa ser vi på bostadsmarknaden. Långtgående regleringar, inte minst när det gäller hyrorna, gör att bostadsbristen och köerna växer. Det driver i sin tur på prisutvecklingen på villor och bostadsrätter. Därmed stängs den ute som saknar kötid, kapital och kontakter. På så sätt blir dagens bostadsmarknad ett tydligt exempel på att försök att politiskt reglera fram rättvisa och jämlikhet skapat social orättvisa och färre klassresor.

Klyftan på arbetsmarknaden och bostadsmarknaden kräver reformer för fler enkla jobb och för fler bostäder. Men istället för att föreslå åtgärder för att bryta bidragsberoendet och en orättvis bostadsmarknad väljer Vänsterpartiet att höja skatten på sparande. Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson föreslår att skatten på kapitalvinst bör höjas. Förslaget innebär att den som börjar pensionsspara i tidig ålder får högre skatt när pengarna plockas ut lagom till pensionen. Det betyder att den som tar eget ansvar för att trygga sin framtid genom att i unga år börjar spara till pension straffbeskattas. Och på vilket sätt högre skatt på pensionssparande gör att fler kan gå till jobbet är höjt i dunkel.

Det betyder också att den redan komplicerade svenska kapitalbeskattningen blir än mer rörig. Det lönar sig mer att betala dyra arvoden till skattekonsulter och placeringsrådgivare i syfte att sänka sin skatt, än att försöka hitta de bästa placeringarna.

Vänsterpartiet och Liberalerna har olika ideologisk grundsyn. Där Vänsterpartiet ser rättvisa som att alla har lika mycket, ser Liberalerna rättvisa som alla ges lika möjligheter och att det är rättvist att den som anstränger sig och tar ansvar också får frukterna av detta. Det är därför prioriterar Liberalerna att bekämpa fattigdom och grogrunden till orättvisan, men står upp för att utbildning, flit och strävsamhet ska löna sig bättre.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.