Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Repliker

”Kommunerna har avgörande roll för tryggheten”

Det är hög tid att förtydliga vilket brottsförebyggande ansvar som kommunerna har, skriver Christian Ottosson (C), kommunalråd i Huddinge kommun.

Jerzy Sarnecki skriver på DN Debatt 21/1 om hans kriminologiska analys av det som han kallar socioekonomiskt svaga områden utifrån ett uppdrag från tankesmedjan Fores. Som ansvarig för trygghetsarbetet i Huddinge kommun känner jag förstås igen utmaningarna.

Det finns mycket som polisen behöver göra för att infria förväntningarna på en lokalt förankrad polis, till exempel att anamma community policing fullt ut och öka attraktiviteten i de polistjänster som arbetar ute på fältet. Centerpartiet har sedan tidigare presenterat förslag på lönelyft för områdespoliser och en ny brottsrubricering för systematiska stölder. Nedan ska jag ta upp förslag på vad kommunerna kan göra, på egen hand och med bistånd av önskvärda lagändringar.

För det första behöver föräldrastödsverksamheten nå fler. Sarneckis rapport tar upp att föräldrar kan behöva stöd. Kvällsträffar och föräldragruppsmöten kan fortsatt vara bra metoder, men arbetsmetoderna behöver utvecklas för att nå de föräldrar som inte deltar. Vittnesmålen är i dag många om att det kan vara svårt att nå fram till föräldrarna till de ungdomar som är i riskzonen.

För det andra behöver kommunerna samarbeta med privata fastighetsägare. Den modell som med inspiration från Nordamerika kallas för BID (business improvement districts) borde kunna användas mer. Det kan minska risken för friåkare, alltså aktörer som vill dra nytta av värdeökningar för fastigheterna men inte vill bidra till att göra jobbet. Argumenten mot BID i Sverige har handlat om att behålla samarbete baserat på frivillighet och inte tvinga aktörer till samarbete som de inte vill ingå i. Resultatet av detta har vi sett alltför mycket av: delar av bostadsområden och centrumfastigheter som förfaller. En lagreglering för BID utifrån våra förutsättningar, gärna med inspiration från Europa, bör därför göras.

För det tredje skulle screeningmetoder behöva användas redan i förskolan. Huddinge med flera kommuner genomför i dag screening i skolan för att upptäcka barns svårigheter med skolarbetet och även identifiera normbrytande beteende och riskfaktorer för framtida kriminalitet. Detta fungerar väl och borde göras redan i förskolan för ännu tidigare insatser i syfte att ge det stöd som barnet behöver.

För det fjärde är det hög tid att förtydliga vilket brottsförebyggande ansvar som kommunerna har. I dag är det smärtsamt otydligt med följd att kommunerna gör på helt olika sätt. Resurserna som läggs på brottsförebyggande arbete varierar stort med avseende på ansvariga tjänstemän och det saknas inte sällan tydliga mål och strategier för att öka tryggheten i kommunen. Samverkansavtal med lokalpolisen ska självklart finnas i alla kommuner, men frågan är om inte vissa kommuner snart riskerar att vara sämre förberedda än polisen. Regeringen bör gå snabbare fram med en lagstiftning som ger kommunerna ett tydligt ansvar.

DN Debatt. 21 januari 2016

Debattartikeln
Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi:
 ”Så kan brottsligheten minskas i utsatta områden”

Repliker
Företrädare för Almega:
”Privata väktartjänster kan stärka tryggheten”

Christian Ottosson (C), kommunalråd i Huddinge:
”Kommunerna har avgörande roll för tryggheten”

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.