Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Repliker

”Kommuninvånare skeptiska till fakta”

REPLIK. Jag delar den oro som Marie Demker med flera uttrycker kring vad konsekvenserna kan bli av politiska ledare med litet intresse för kunskap (DN Debatt 12/3). I min roll som ansvarigt kommunalråd för brottsförebyggande frågor har jag på senare tid träffat invånare som är helt övertygade om att utvecklingen går i fel riktning. Slående är hur en del av dem har svårt att acceptera en del av de fakta som jag presenterar, skriver Christian Ottosson (C), kommunalråd i Huddinge.

Samtidigt som jag tycker det är bra att människor bryr sig om trygghetsfrågor är jag väldigt angelägen om att man inte bär på en ogrundat dyster bild. Så hur är egentligen läget i landets fjortonde största kommun?

I skrivande stund genomför jag en rad öppna mötet på temat trygghet. Slående är hur svårt en del invånare har att acceptera en del av de fakta som jag presenterar. Låt mig ta tre exempel.

  1. Jag börjar med att visa hur den upplevda tryggheten har utvecklats. Eftersom det inte finns någon tydlig trend är min slutsats att tryggheten i det stora hela är oförändrad. Detta känner en del inte alls igen sig i utan hänvisar till olika brott som har rapporterats i media, och att man inte vågar gå hem själv på kvällen.
  2. Därefter undrar jag om de kan gissa hur meritvärdena i kommunens skolor har utvecklats under de senaste fem åren, för att understryka skolans betydelse för att undvika framtida utanförskap och kriminalitet. De blir även här överraskade av att det är en trendmässig förbättring – inte försämring – under perioden för våra niondeklassare.
  3. Slutligen visar jag utvecklingen av antalet våldsbrott i kommunen, som trendmässigt är på väg ner den senaste tioårsperioden. Samma positiva trend finns för den totala mängden brott, mätt i relation till antalet invånare. Detta visar sig vara mycket svårsmälta fakta som inte alls stämmer med den verklighetsbild som åhörarna har. De verkar minst sagt skeptiska.

Detta är en bild av många från den vardag vi lever i. Jag är på våra möten självklart tydlig med att statistik kan och ska kunna tolkas på olika sätt, och att det finns relevanta invändningar kring exempelvis anmälningsbenägenhet. Men jag är ändå inte beredd att vara tyst när invånare påstår att utvecklingen är en helt annan än den som olika undersökningar pekar på. Vårt rika föreningsliv och våra förträffliga ungdomar är mycket bättre än så.

Jag är tyvärr övertygad om att auktoritära ledare såsom president Trump underminerar offentliga institutioner och media i syfte att framhålla sin egen förträfflighet. Det är en auktoritär tendens som vi demokrater har alla skäl att motarbeta.

Alla kan göra något. Som kommunalråd och anhängare av demokratins ideal kan jag bjuda in till öppna trygghetsmöten och berätta om hur läget i kommunen verkligen är. Och jag vill gärna tro att de invånare som häromkvällen fick höra en annan och lite ljusare bild av Huddinge ändå funderar över detta när de gick hem från mötet.

DN Debatt.12 mars 2017

Debattartikel

Marie Demker, Henrik Ekengren Oscarsson, Jonas Hinnfors och Jesper Strömbäck, professorer vid Göteborgs universitet:
”Dags för en politisk satsning på kunskap i samhällsdebatten”

Repliker

Bo Rothstein, professor i statsvetenskap vid University of Oxford:
”Svenska forskare ointresserade av kritisk debatt”

Olof Johansson-Stenman, August Röhss professor i nationalekonomi och prorektor vid Handelshögskolan, Göteborgs universitet:
”Akademin borde tydligare värna sitt sanningsideal”

Christian Ottosson (C), kommunalråd i Huddinge:
”Kommuninvånare skeptiska till fakta”


Läs fler artiklar på DN Debatt

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.