Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Repliker

”Kommunministern underkänner kommunpolitikernas beslut”

REPLIK DN Debatt 3/12. Ardalan Shekarabi (S) och Ali Esbati (V) skriver att förekomsten av utbildningsföretag i vuxenutbildningen har ”skapat förödande effekter i vår gemensamma välfärd”. Det finns många principiella skäl att avvisa förslagen i artikeln, skriver Fredric Skälstad, branschchef Almega utbildningsföretagen.

Förra året studerade ungefär hundratusen komvux-elever och femtiotusen sfi-elever hos fristående utbildningsanordnare. Många av dessa anordnare är auktoriserade utbildningsföretag. De klarar högt ställda kvalitetskrav och levererar goda resultat åt sina uppdragsgivare – Sveriges kommuner.

Artikelförfattarnas påstående om "förödande effekter" är orimligt och saknar förankring i verkligheten. Våra medlemsföretag har blivit ombedda att ta över verksamhet som kommunerna av ett eller annat skäl inte själva vill driva. Det är ingen som har tvingat dem att lägga ut undervisningen på privata utbildningsanordnare. Inom vuxenutbildningen finns varken etableringsfrihet eller obligatorisk Lov.

Tvärtom har besluten fattats av folkvalda politiker inom ramen för det kommunala självstyret – och det handlar många gånger om Shekarabis egna partikamrater. Variationen är stor över landet. I några kommuner i Stockholmsregionen läser nästan alla elever hos fristående aktörer. På andra platser, till exempel i Jämtlands län, saknas externa anordnare. Det måste vara unikt att en kommunminister på detta sätt underkänner beslut fattade av svenska kommunpolitiker.

Det finns många skäl för en kommun att lägga ut hela eller delar av sin vuxenutbildning på entreprenad. Några vill främja kvalitet och utveckling genom att skapa sund konkurrens i utbildningssektorn. Många kommuner upphandlar utbildningar för att de helt enkelt inte kan erbjuda den – de är för små eller har inte möjlighet att starta högkvalitativa utbildningar.

Oavsett de folkvaldas bevekelsegrunder har det aldrig tidigare gått så många elever hos fristående alternativ. På tio år har antalet elever nära nog fördubblats. Ökningen förklaras av att kommunerna är nöjda och att utbildningsföretagen fyller en viktig funktion.

Och utan samarbete mellan privata utbildningsanordnare och kommunerna kommer vi inte att klara de stora utmaningar som Sverige står inför på vuxenutbildningsområdet. Det kommer att krävas enorma insatser för att klara integrationen. Många nyanlända har svag utbildningsbakgrund. Lägg därtill att de måste lära sig språket för att lyckas komma in i samhället och ut på arbetsmarknaden.

Nästan varje dag rapporterar näringslivets organisationer om kompetensbrist. Företagen tvingas ställa in expansion och stoppa produktionen för att de inte lyckas rekrytera rätt medarbetare. Kompetensbristen är nu så svår att den hämmar tillväxten.

Därutöver kommer hundratusentals vuxna i vårt land behöva fylla på med nya kunskaper för att kunna hänga med i teknikutvecklingen. Nya jobb skapas när gamla försvinner, men utan stärkt kompetens riskerar många att bli arbetslösa.

Landets framtid står på spel – politisera därför inte dessa frågor. Vi är övertygade om att kommunerna själva är bäst på att vilka behov som finns och vem som ska vara anordnare, inte staten. Vi litar på Sveriges kommuner. Det borde kommunminister Ardalan Shekarabi också göra.

DN Debatt.3 december 2017

Debattartikel

Ardalan Shekarabi (S), civilminister och Ali Esbati (V), sammankallande i Vänsterpartiets förhandlingsdelegation:
”Så ska vi sätta stopp för jakten på vinster i välfärden”

Repliker

Alliansens ekonomiskpolitiska talespersoner:
”Viktigare fokusera på kvalitetsbristerna”

Håkan Tenelius, näringspolitisk chef, Vårdföretagarna:
”I stället för proposition blev det en debattartikel”

Fredric Skälstad, branschchef Almega utbildningsföretagen:
”Kommunministern underkänner kommunpolitikernas beslut”

Läs fler artiklar på DN Debatt

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.