Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 04:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/repliker/konstsnon-till-vinter-os-ska-goras-med-fornybar-energi/

Repliker

”Konstsnön till vinter-OS ska göras med förnybar energi”

SLUTREPLIK DN DEBATT 3/11. Alla internationella skidtävlingar, var man än befinner sig i världen, genomförs på konstsnö. I Sverige har vi möjlighet att producera denna snö med hjälp av förnybar energi, en möjlighet vi ska ta och dessutom berätta om, skriver Mats Årjes, SOK, och Johan Strid, Parasportförbundet.

Rätta artikel

Vi delar Mattias Goldmanns syn att ett gediget och genomgående miljö- och klimatarbete är avgörande för ett arrangemang som vinter-OS och Paralympics i Sverige 2026. Vi känner stark tilltro till att vår kandidatur för ett  är hållbar utifrån såväl ekonomisk som social och miljömässig utgångspunkt. Sverige har en stark tradition av att gå i bräschen för en kraftfull miljö- och klimatpolitik och vi vill vara med och föra den traditionen vidare.

Därför är också vår ambition att ett OS i Sverige 2026 ska bli ett skyltfönster för miljö- och klimatinnovationer. Ett evenemang där vi tillsammans med näringslivet vågar pröva innovationer och nya tekniker på området, visa upp dem för omvärlden och förhoppningsvis bidra till en hållbarare värld.

När svenska initiativ och insatser visas upp och marknadsförs internationellt får de i förlängningen också mångdubbelt större effekt. Vi vill att OS 2026 ska bli ett sådant exempel, ett exempel för den nya sortens OS där det också finns ett systemtänk i miljö- och klimatarbetet.

Därför har vi satt igång en process där vi tillsammans med aktörer inom hållbarhet, civilsamhälle och näringsliv tar fram arbetssätt och idéer för vår ansökans fortsatta hållbarhetsarbete. Processen syftar till att ta fram ett program där vi ner på detaljnivå avhandlar olika aspekter av social och miljömässig hållbarhet.

Några av våra utgångspunkter i arbetet är bland annat FN:s globala hållbarhetsmål och Internationella Olympiska Kommitténs mål om klimatneutralitet 2020. Därutöver vill vi ge en svensk prägel på arbetet – vilket med andra ord innebär att vi ska gå längre. Självklart vill vi arbeta i samma anda som de ambitiösa nationella klimatmål Sveriges Riksdag har ställt sig bakom.

Resorna till och från, samt under ett OS, behöver göras så miljövänliga det bara går. Smart mobilitet, en fossiloberoende fordonsflotta och incitament för grönt resande är några saker vi hoppas kunna visa upp. Gällande snön och dess miljöpåverkan så genomförs i princip alla internationella skidtävlingar, var man än befinner sig i världen, på konstsnö. I Sverige har vi möjlighet att producera denna snö med hjälp av förnybar energi, en möjlighet vi ska ta och dessutom berätta om.

Vi är övertygade om att det inte finns någon bättre plats än Sverige och Stockholmsregionen för att kunna genomföra ett klimatsmart OS och skapa ett skyltfönster för ett ambitiöst klimatarbete. Sveriges historik med ett världsledande miljö- och klimatarbete, med Europas första miljöhuvudstad Stockholm och en engagerad miljö- och idrottsrörelse innebär att vi har goda förutsättningar att lyckas.

Vi tror precis som Goldmann att vårt bud blir mycket starkare om fler intressenter kan bidra tidigt med kunskap och engagemang. Därför välkomnar vi också Fores och andra organisationer med miljökompetens att delta i vår fortsatta hållbarhetsdiskussion. Allt för att vi ska kunna hitta bästa möjliga lösningar på miljö- och klimatområdet – liksom för den ekonomiska och sociala hållbarheten.