Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Repliker

”L på allt för höga hästar i EU-politiken”

REPLIK DN DEBATT 1/6. Jan Björklund (L) påstår i sin artikel att Centerpartiet inte vill fördjupa EU-samarbetet och hänvisar till att Centerpartiet skulle förespråka idén om ett system med “röda kort”. Påståendet stämmer inte. Hans vantolkning ger uttryck för att Liberalerna sitter på alltför höga hästar i Europapolitiken, skriver Simon Palme (C).

Europasamarbetet står inför avgörande vägval. Behovet av förändringar för att ge samarbetet mer politisk och demokratisk legitimitet är stort. Men trots att européerna inte vill se någon social pelare är Liberalernas svar att vi behöver en välfärdspolitik på EU-nivå. Jan Björklund (L) skriver att partiet nu ställer sig positiv till idén om en gemensam europeisk välfärdspolitik. De utmaningar som Europa står inför ska inte underskattas.

För det första befinner sig EU i en allvarlig legitimitetskris. Britterna har röstat för ett utträde ur unionen och många undrar vad som nu ska ske. Svaret på denna utmaning är inte rimligtvis att EU ska börja bedriva en gemensam välfärdspolitik.

För det andra står EU inför avgörande politiska problem i form av såväl inre som yttre hot. Exemplen är många. Ryssland vill underminera det europeiska samarbetet vilket ställer krav på gemensam säkerhetspolitik. Migrationen kräver gemensamma lösningar över gränserna. På andra sidan Atlanten går USA den klimatskeptiska vägen, vilket ställer krav på att EU kan framföra gemensamma mål i miljöpolitiken. Jan Björklunds svar löser inget av dessa problem, utan flyttar istället fokus från det som verkligen är viktigt.

Liberalernas förslag underminerar den legitimitet som EU-samarbetet just nu verkligen behöver. Vi behöver istället tydlighet i vad unionen ska syssla med; vilken politik som ska vara EU-kompetens och ej. Bland de politiska områden som bör beslutas om på europeisk nivå ingår rimligtvis sådana där EU står inför gemensamma problem. Det rör sig om frågor som kräver gemensamma lösningar, såsom miljö- eller utrikes- och säkerhetspolitiken.

I övrigt bör mycket politik beslutas i medlemsländerna. Björklund väljer även att göra ett märkligt angrepp mot Centerpartiet. I artikeln påstår han att Centerpartiet inte vill fördjupa EU-samarbetet, och hänvisar till att Centerpartiet skulle förespråka idén om ett system med “röda kort”. Påståendet stämmer inte. Björklunds vantolkning ger uttryck för att Liberalerna sitter på alltför höga hästar i Europapolitiken. Det finns fler vägar mot utvecklat EU-samarbete än den som Liberalerna förfäktar.

I sin artikel försöker Björklund förklara bort att den fria rörligheten skulle vara grunden för Europasamarbetet och menar att den måste kompletteras med “social trygghet”. Det är beklagligt att Liberalerna ställer den fria rörligheten mot den sociala pelaren, men det är tyvärr också en reell konflikt. Om EU ska fokusera på att utveckla en social pelare kommer det få konsekvenser. En sådan är att mindre energi kan läggas på att utveckla den inre marknaden, bland annat för digitala tjänster och energi. Det vore olyckligt. Istället för att verka för en likriktad Europapolitik borde Liberalerna inse att Europas styrka är just medlemsländernas olikheter. Låt därför välfärdspolitiken fortsatt vara en nationell kompetens. Verka istället för att utveckla samarbetet på kärnområden, som den inre marknaden. På det sättet kan vi återupprätta förtroendet för det europeiska projektet.

DN Debatt.1 juni 2017

Debattartikel

Jan Björklund (L), partiledare:
”L säger ja till förslaget om sociala rättigheter i EU”

Repliker

Jakob Forssmed (KD) och Lars Adaktusson (KD):
”Familjepolitiken ska hanteras vid svenska köksbord”

Simon Palme (C), förbundsordförande Centerstudenter:
”L på allt för höga hästar i EU-politiken”

Karin Svanberg-Sjövall, Timbro:
”Politiskt storhetsvansinne som inte bromsar eurofobin”

Christofer Fjellner (M) och Gunnar Hökmark (M):
”EU:s enighet viktigare än enhetligheten”

Slutreplik från Jan Björklund (L):
”En social pelare ger EU mer muskler”

 

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.