Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Repliker

”Lägre lägstalöner minskar inte arbetslösheten”

I en smått ironisk artikel på DN Debatt (18/9) använder Almega flyktingkrisen för att legitimera sin politik för sänkta lägstalöner. Almega menar att integrationen mår bra av att de lägsta lönerna på arbetsmarknaden sänks. Ingenting kan vara mer fel, skriver Seko-ordföranden Janne Rudén.

För det första integreras människor inte bättre av att de får en lön som de inte kan leva på. De lägsta lönerna på arbetsmarknaden är redan i dag så låga att de kan vara svåra att försörja en hel familj på. Dessutom handlar det alltför ofta om deltidsanställningar. Det är viktigt att människor som kommer till Sverige på flykt får stöd och arbete. Men integrationen i Sverige mår inte bra av att vi har massa ”arbetande fattiga”.

Det ska tilläggas att kollektivavtalen ofta är utformade som så att de redan i dag innehåller en trappa på lönestegen. I början när man är nyanställd är lönen lägre för att med tiden öka. Detta är helt i sin ordning. Men att sänka lönen ännu mer skapar fler problem än vad de löser.

För det andra är idén om att lägre lägstalöner leder till lägre arbetslöshet felaktigt. Faktum är att vi redan provat detta i Sverige. Den borgerliga regeringen sänkte arbetsgivaravgiften för unga kraftigt, vilket ger samma effekt för företagen som att sänka lönen. Denna omtvistade reform visade sig ge mycket små och dyra effekter på sysselsättningen. Reformen var definitivt inte särskilt effektivt för att bekämpa ungdomsarbetslösheten.

Dessutom är det så att forskningen är mycket omtvistad när det gäller lägstalönernas effekt på sysselsättning. Forskningslitteraturen är så oklar och motstridig att det inte går att dra några generella slutsatser.

Något som ofta glöms bort är de löner som företagen betalar till de anställda är också de löner som ska konsumera produkterna som säljs. Högre löner är alltså en grund för efterfrågan i ekonomin och därmed jobbskapande. Vidare stimulerar rimligt höga löner till ökad produktivitet i företagen. Och produktivitetstillväxt är avgörande för Sveriges ekonomi.

Det är genom utbildning, validering av examen, praktik och andra riktade insatser som vi bäst får människor i arbete – inte genom sänkta löner. Jag anser Almega fiskar i sunkigt vatten när det försöker använda flyktingkrisen för att legitimera sin politik. Detta samtidigt som de sitter och dricker kaffe med Sverigedemokraterna.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.