Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Repliker

”Landsbygden avgörande i omställningen till fossilfrihet”

REPLIK DN DEBATT 25/6. Företrädarna för Kungliga Skogs- och Lantbruksakademin antyder att regeringen har missat tåget – inget kunde vara mer fel! Klyftan mellan stad och landsbygd måste slutas. Precis som de skriver behöver stad och landsbygd varandra lika mycket, skriver landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).

Det är en skam att landsbygden så länge har försakats, av olika regeringar. Den utvecklingen har den här regeringen bestämt sig för att vända.

Regeringen gör en historisk mångmiljardsatsning för hela landet. Det handlar bland annat om satsningar på landsbygdsföretag, teknikutveckling, digitalisering och kompetensförsörjning. Driftstöd till lanthandlare, satsningar på gröna jobb och satsningar på landsbygdskommuner och fjärrundervisning. Satsningar på digitalisering och bredband till alla. En nationell livsmedelsstrategi där ett 40-tal reformer är igång för att öka den svenska livsmedelssektorns konkurrenskraft. Vi har nyligen beslutat om en landsbygdsproposition och tagit fram ett skogsprogram.

Det är några av de insatser som vi gör, men mycket återstår. Det kommer att ta tid att vända utvecklingen, men vi ger inte upp förrän vi ser samma möjligheter att leva och arbeta i hela landet.

En sak är säker. För att klara omställningen till en biobaserad ekonomi, klara att producera tillräckligt med mat och lyckas stoppa klimatförändringarna så behöver vi fler lönsamma jordbruksföretag.

De gröna näringarna spelar en viktig roll när det gäller omställningen till en biobaserad ekonomi. Den här regeringen har bestämt sig, Sverige ska vara ett fossilfritt land till 2045. I arbetet med att nå dit kommer svensk landsbygd att vara avgörande.

Vi blir allt fler människor som behöver äta. Som debattörerna skriver kommer vi vara minst 2 miljarder fler människor på jorden om trettio år. Det är inte mindre utan mer mat som behövs.

Regeringen vill öka den svenska matproduktionen, och vi vill att den ska vara hållbar. Så kan vi både ta ett större ansvar för vår del av den totala matproduktionen, men även vara ledande i arbetet att få fram nya innovativa lösningar för det framtida jordbruket.

Forskning och innovation är avgörande, inte bara för att minska jordbrukets klimatpåverkan, utan för att hitta teknik och metoder så att jordbruket bidrar till att minska samhällets klimatpåverkan. Det handlar inte minst om att testa, skala upp och kommersialisera de vetenskapliga resultat som finns.

Eftersom jordbruket i stor utsträckning regleras av EU-lagstiftning arbetar vi för att förändra även EU:s jordbrukspolitik. I förhandlingarna som pågår driver regeringen aktivt på för att flytta fokus mot klimat och miljöåtgärder och samtidigt satsa mer på forskning och innovation. Svensk landsbygd är fantastisk och jag är övertygad om att vi tillsammans kan sluta klyftan mellan stad och landsbygd. Att vi tillsammans kommer hitta lösningar för att producera mer mat samtidigt som jordbruket bidrar till minskade klimatutsläpp. Och kanske är det just dessa lösningar som blir vår nästa stora export.

DN Debatt.25 juni 2018

Debattartikel

Ledamöter i KSLA (Kungliga Skogs- och Lantbruksakademin):
”Regeringen och LRF inser inte jordbrukets klimatnytta”

Repliker

Hilda Runsten, LRF:s expert på hållbar utveckling och miljö:
”Stor okunskap om EU:s jordbrukspolitik”

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S):
”Landsbygden avgörande i omställningen till fossilfrihet”

Slutreplik
Ledamöter i KSLA (Kungliga Skogs- och Lantbruksakademin):
”En omställning skulle göra bonden långsiktigt konkurrenskraftig”

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.