Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Repliker

”Låt apotekstekniker vara en del av receptkedjan”

REPLIK DN Debatt 11/9. Kristdemokraternas reformförslag för att stärka apotekens roll i vårdkedjan är välkommet. Vi i Unionen tycker att det ur flera aspekter är nödvändigt att tydliggöra apotekens roll och använda den kompetens och tillgänglighet som apoteken tillhandahåller på ett ur samhällets perspektiv mer ändamålsenligt och effektivt sätt, skriver Henrik Ehrenberg, Unionen.

Att Kristdemokraterna nu som första parti lägger ut texten om hur detta ska gå till i praktiken banar väg för en spännande diskussion och en reform som nationellt kan förbättra både tillgängligheten till läkemedels- och hälsotjänster och på allvar minska trycket i både primärvård och på våra akutmottagningar. Unionen har många verksamma medlemmar på apoteken som är farmaceuter och apotekstekniker, de två yrkesgrupper vars kompetens bättre kan tas tillvara för att uppnå en tillgänglig och jämlik vård.

För att Kristdemokraternas välavvägda förslag ska kunna realiseras är det några saker som måste till:

  • Låt apotekstekniker vara en del av receptkedjan. Om farmaceuter ska kunna ha möjlighet att genomföra strukturerade läkemedelssamtal måste det finnas tid till det. Idag råder både brist på farmaceuter och emellanåt även tidsbrist på apoteken. Farmaceuter får hjälp av apotekstekniker för att ens hinna med. Samtidigt föreslår den statliga apoteksmarknadsutredningen att apotekstekniker inte längre ska kunna assistera i recepthanteringen. Utredningens förslag måste därför avvisas av både regering och opposition.
  • Kompetensutveckling är nyckeln om apoteken ska göra mer än i dag. Om apoteken ska få ta del av provsvar från sjukvården som är relevanta för läkemedelsbehandlingen och om de ska kunna utföra enklare laboratorieverksamhet är kompetensutveckling nyckeln. Apoteken måste därför säkerställa att det finns tillräckliga möjligheter för personalen att på arbetstid upprätthålla och utveckla sin kompetens. Vad gäller enklare laboratorieverksamhet så är det redan många apoteksföretag i Sverige som på egen hand provat olika sätt att utveckla apotekens verksamhet. Exempel på detta är blodtryckstester, vaccinationer, ett utökat antal tester och hudvårdsbehandlingar. Det här tycker vi i Unionen är bra om rätt förutsättningar finns.
  • Det är jättebra om apoteken kan erbjuda möjligheter till hälsofrämjande och coachande samtal – men kom ihåg att rätt tjänst ska ha rätt kompetens. Apoteken kan definitivt spela en roll i att hjälpa människor att sluta röka, hantera stress, minska alkoholkonsumtionen eller gå ner i vikt. Vi i Unionen stöttar det här till hundra procent. Liknande insatser finns exempelvis i England och Australien och det visar att verksamheten måste vara baserad på en efterfrågan - och att efterfrågan ser olika ut beroende på geografi och socioekonomiska förhållanden. För att skapa trovärdighet är det viktigt att rätt kompetens finns. Vid till exempel viktminskning eller rökavvänjning behövs annan typ av kompetens än vad som finns på apoteken idag.
  • Kvalitetssäkrad rådgivning måste säkras om man inför ett så kallat farmaceutsortiment. Att införa ett nytt sortiment är i grunden bra och ökar människors möjligheter att ta eget ansvar för sin hälsa. Förslaget att införa ett farmaceutsortiment understryker också att kärnverksamheten är i fokus och att apoteken bör uppmuntras till att främja denna – att tillhandahålla läkemedel på ett säkert sätt, med god rådgivning. Det är av vikt att apoteken får betalt för den grundläggande rådgivningen, också för att understryka att ett utökat receptfritt sortiment inte är ett sätt att primärt öka intäkterna för apoteken och lösa problemet med att staten idag inte står för de kostnader som apoteken har för att fullfölja sitt samhällsuppdrag.

Sammanfattningsvis har Kristdemokraterna lagt ett välkommet förslag om apotekens möjligheter att avlasta övrig vård. Förslaget är klokt och genomtänkt och borde kunna genomföras skyndsamt och i politisk enighet. När så sker – finns även anledning att göra åtgärder för att ytterligare säkra det som i dag är apotekens kärnuppdrag.

DN Debatt. 11 september 2017

Debattartikel

Emma Henriksson (KD), socialpolitisk talesperson och Ella Bohlin (KD), landstingsråd i Stockholms län:
”Vi vill stärka apotekens roll för att avlasta sjukvården”

Repliker

Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef, Unionen:
”Låt apotekstekniker vara en del av receptkedjan”

Karin Meyer, farm dr, vd Apotekarsocieteten och Lars Rönnbäck, leg apotekare, ordförande Sektionen för öppenvårdsfarmaci inom Apotekarsocieteten:
”Apotekens roll måste stärkas i samarbete med vården”

Kristina Billberg och Jenny Harlin, Sveriges farmaceuter:
”Låt förslagen blir verklighet redan nu”

 

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.