Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Repliker

”Låt en jobbpeng följa den arbetssökande”

I stället för en dominerande statlig myndighet med samma verktygslåda för Stockholm, Malmö och Umeå leder Centerpartiets arbetsförmedlarmodell till en effektivare och mer individanpassad matchning, skriver Emil Källström och Annika Qarlsson (båda C).

Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg slår på stora trumman på onsdagens DN Debatt. Han skriver att Arbetsförmedlingen ska reformeras grundligt för att återskapa förtroendet för myndigheten. Därför inleds nu en förnyelse som innebär ökade kontakter med arbetsgivare, att Arbetsförmedlingen möter dessa och de arbetssökande där de befinner sig och att förmedlingens e-tjänster utvecklas.

Vidare skriver Mikael Sjöberg att ett övergripande mål är att stärka och befästa Arbetsförmedlingens roll som den viktigaste matchningsmotorn på arbetsmarknaden. Det är något som Centerpartiet sedan länge drivit på för. Det är för oss en självklarhet att det behövs ett helt nytt omtag. Vi tror inte att lapptäcket kan lappas och lagas ytterligare.

Därför vill Centerpartiet införa en ny arbetsförmedlarmodell. Vi vill öppna för fristående arbetsförmedlare och låta en jobbpeng följa den arbetssökande så att denna person själv får möjlighet att välja förmedlare. Modellen ska premiera goda resultat och arbetsförmedlaren ska få ersättning efter hur väl man lyckas matcha den arbetssökande till jobb. Jobb och ingenting annat.

I stället för en dominerande statlig myndighet med samma verktygslåda för Stockholm, Malmö och Umeå, leder vår modell till en effektivare och mer individanpassad matchning. Vi tror att fler specialiserade aktörer leder till effektivare matchning. Detta har prövats med goda resultat i länder som Australien och Nederländerna.

Tack vare Centerpartiet ska en utredning nu göra en bred översyn av Arbetsförmedlingen. Bland annat ska möjligheten att konkurrensutsätta myndigheten utredas och man ska även titta på erfarenheter från andra länder. En utredning kanske inte löser Arbetsförmedlingens mest akuta problem, men det är ett viktigt steg på vägen och en seger för Centerpartiet som haft detta som sin hjärtefråga länge.

Det är bråttom. Därför vill vi förverkliga våra reformer redan i dag genom att påbörja pilotprojekt på de platser där Arbetsförmedlingen fungerar sämst. Vi vill att Arbetsförmedlingen på de här platserna ska låta ideella, privata och fackliga förmedlare få chansen att ta över förmedlingsverksamheten. Att Mikael Sjöberg nu föreslår en reformering i grunden är i sig bra, men de arbetslösa kan inte vänta. Centerpartiet är det enda partiet som fullt ut vågar föreslå en reform som går till botten med ineffektiviteten.

Svenska folket förtjänar en bättre fungerande och mer effektiv förmedling av jobb. Det leder till fler jobb, högre sysselsättning och en starkare ekonomi i Sverige. Vi har ingen tid att spilla.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.