Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Repliker

”Låt primärvården erbjuda läkarkontakt via nätet”

Nej, det viktigaste nu är inte att vidta åtgärder mot de nätläkarbolag som växer snabbt (DN Debatt 3/3). Det akuta är att se till att svensk primärvård svarar mot de behov och förväntningar som befolkningen har. Vi tänker lägga vår kraft på att driva på för förändringar som löser den allt mer akuta situationen i svensk primärvård, skriver Anders W Jonsson (C) och Christer Jonsson (C).

Allt fler vårdgivare erbjuder läkarkontakt via internet. Det är en del i den digitala utvecklingen, men det visar också att patienter inte är nöjda med hur primärvården fungerar. Långa väntetider och det faktum att allt färre svenskar har en fast läkarkontakt i primärvården gör att patienter söker andra sätt att få vård. Många sätter sig i väntrummet på sjukhusens akutmottagningar. Andra väljer läkarkontakt via internet. Men att försvåra för patienter att söka sig till akutmottagningen eller göra det svårare att få hjälp av en läkare via nätet är fel väg att gå.

I stället för att försöka bromsa utvecklingen av digitala vårdtjänster borde Distriktsläkarföreningen gå i täten för att svensk primärvård ska erbjuda läkarkontakt via internet. Om möjligheten finns att på ett lätt sätt få kontakt med sin egen distriktsläkare kommer inte anonyma läkarkontakter med slumpartad läkare vara ett alternativ.

Som två av vårdens politiska makthavare vill vi se reformer som på allvar gör något åt den akuta kris som primärvården befinner sig i. Trots hög läkartäthet är Sverige ett av de sämsta länderna vad gäller fast läkarkontakt i primärvården. Om patienten ständigt får träffa olika läkare blir vårdkvaliteten sämre och man riskerar att missa sjukdomstillstånd. Totalt saknas 1 400 läkare inom primärvården. Samtidigt lägger landstingen 1 miljard kronor per år på stafettläkare.

Om möjligheten finns att på ett lätt sätt få kontakt med sin egen distriktsläkare kommer inte anonyma läkarkontakter med slumpartad läkare vara ett alternativ.

Inte minst på landsbygden finns stora problem att bemanna vårdcentraler - om det överhuvudtaget finns en vårdcentral. Centerpartiet föreslår därför att det ska bli enklare för läkare att starta mindre vårdcentraler. I dag är det bara specialistläkare i allmänmedicin som får driva vårdcentral. Dessutom måste vårdcentralen ha ett brett utbud av kompetenser. Dessa krav vill Centerpartiet ändra för att små, personägda vårdcentraler ska kunna växa fram.

Det skulle innebära att människor på mindre orter får tillgång till läkare och slipper åka in till centralorten för att få vård. Modellen har redan prövats i Norge med mycket gott resultat. På fem år lyckades man komma tillrätta med en läkarbrist på 850 familjeläkare. Om Norge kunde genomföra en sådan reform kan även Sverige. Det behöver inte bli dyrare om vi gör rätt. Det är dessutom belagt att det lönar sig att satsa på en väl fungerande första linjens sjukvård.

En förbättrad primärvård kräver större flexibilitet och ökat entreprenörskap i vården. Vi ser digitala vårdtjänster, som läkarkonsultation via nätet, som en naturlig del i detta. På det sättet kan vi skapa en vård som finns nära människor – var man än bor.

DN Debatt. 3 mars 2017

Debattartikel

Företrädare för allmänläkare och distriktsläkare:
”Nätläkarbolagen dränerar en underfinansierad primärvård”

Repliker

Anders W Jonsson (C), gruppledare och ledamot i socialutskottet och Christer Jonsson (C), oppositionslandstingsråd i Kalmar län och ledamot i SKL:s sjukvårdsdelegation:
”Låt primärvården erbjuda läkarkontakt via nätet”

Henrik Kangro, chefsläkare Min doktor och Daniel Persson, affärsutvecklingschef Min doktor:
”Digitaliseringen kan spara miljarder”

Företrädare för Kry:
”Videobesök spelar viktig roll i framtidens vård” 

Företrädare för Svenska läkaresällskapet:
”Vårdcentralerna bromsas medan nätläkare prioritera 

Björn Ekman, docent i hälsoekonomi, Lunds universitet:
”Nätläkarna inget finansiellt hot mot landstingen”

Daniel Forslund (L), innovationslandstingsråd, Stockholms läns landsting och Simon Röstin (M), vice ordförande Beredningen för e-hälsa, Region Skåne:
”Digitala läkarbesök kan spara 180 miljarder” 

Slutreplik: 
Företrädare för allmänläkare och distriktsläkare:
”Nätläkarbolagens expansion får inte ske på bekostnad av primärvården” 

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.