Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Repliker

”Leder till ökad segregation och höjda hyror”

REPLIK. Hyresgästföreningen i Stockholm föreslår tillsammans med de kommunala bostadsbolagen att Stockholm inrättar så kallade Stockholmshyror. Feministiskt initiativ ställer sig inte bakom en förändring av hyresnivåerna som vi menar cementerar segregationen, skriver Sissela Nordling Blanc (Fi) och Gerda Larsson (Fi).

Idén med så kallade Stockholmshyror är att hyresgästernas upplevelse av bostadens värde ska ligga till grund för hyresnivån. Vilket kommer innebära att hyrorna i attraktiva områden kommer att höjas. Som vi ser det är ”Stockholmshyror” ett steg närmare mot marknadshyror. Ett förslag som cementerar segregation och förvandlar innerstaden till isolerade öar av höginkomsttagare.

Stockholmshyror skulle dessutom minska incitamenten för byggföretag att bygga i områden för grupper med lägre betalningsförmåga. Ett förslag som vi menar kommer att slå hårdast mot dem som redan är minst gynnade på Stockholms bostadsmarknad, så som ensamstående kvinnor, nyanlända, ungdomar och låginkomsttagare.

Ett försök med marknadsanpassade hyror kommer med stor sannolikhet leda till höjda hyror. Ändå hävdar Hyresgästföreningen och de kommunala bostadsbolagen att detta är en modernisering av bostadsmarkanden. Vi menar att det skulle leda till så höga hyror i innerstaden så att bara rika samboende par kommer kunna bo där. Det finns inget ”modernt” med ökad segregation och höjda hyror.

Att motverka boendesegregationen är en av de viktigaste politiska åtgärderna om vi ska uppnå Stockholms stads vision om att vara en stad för alla. Vi vet att Stockholm redan nu lider av bostadssegregation som en följd av utförsäljningen av allmännyttan och en bostadskö som bara gynnar de som har haft möjlighet att köa under väldigt lång tid.

Boendesegregationen leder till en delad stad där barn växer upp under helt skilda uppväxtvillkor. Enligt instruktionerna till Stockholms stads budget ska de kommunala bostadsbolagen ”aktivt arbeta mot segregation”. Feministiskt initiativ menar att Stockholmshyrorna tvärtom kommer öka segregationen.

Feministiskt initiativ vill istället bygga fler hyresrätter i alla stadsdelar och bryta Stockholms segregerade bostadsmarknad. Vi vill stärka hyresrätten och kraftigt öka antalet allmännyttiga hyresrätter för att bygga ett Stockholm för alla. Det finns ingenting ”modernt” med ökad segregation och höjda hyror. Ett modernt förhållningssätt till bostadsmarknaden vore att hitta nya lösningar som skapar en blandad och jämlik stad.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.