Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 10:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/repliker/lindbeckkommissionens-forslag-har-tyvarr-inte-genomforts-fullt-ut/

DN Debatt Repliker

DN Debatt Repliker. ”Lindbeckkommissionens förslag har tyvärr inte genomförts fullt ut”

SLUTREPLIK DN DEBATT 29/1.

Olof Petersson, statsvetare: Dagens regler för budgetprocessen har sina brister.

Per Molander var en engagerad debattör i diskussionen hösten 2013 och upprepar här sina argument. Han verkar dock fortfarande bortse från de konstitutionella motargument som bland annat framfördes vid finansutskottets offentliga utfrågning.

Jag åberopar varken Riksdagsutredningen eller budgetlagen. Jag gick tillbaka till Ekonomikommissionen, även känd som Lindbeckkommissionen (SOU 1993:16).

Ekonomikommissionen ville reformera det politiska systemet för att ”åstadkomma stabila spelregler och institutioner” (s. 5).

Minoritetsregeringar hade försvagat den verkställande makten: ”regeringen skall enligt grundlagen ansvara för att styra riket, men har i praktiken ofta saknat makt att genomföra de nödvändiga åtgärderna” (s. 44).

Ekonomikommissionen ville därför stärka regeringsmakten. ”För att bringa det politiska systemet närmare sina grundläggande principer måste regeringens ställning stärkas” (s. 154).

Det gällde särskilt besluten om statsfinanserna. Vi föreslog att riksdagen skulle fastställa statsbudgeten genom ett enda beslut, som ett enda paket, och hänvisade till en motsvarande modell i Frankrike: ”Regeringen kan begära en paketomröstning så att parlamentet endast har att välja mellan att antingen helt acceptera eller helt förkasta regeringens förslag” (s. 155).

Tyvärr har Ekonomikommissionens förslag inte genomförts fullt ut. Dagens regler för budgetprocessen har sina brister.