Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Repliker

”Löfven har svikit löftet om cancerköerna”

REPLIK DN DEBATT 26/2. När Stefan Löfven skriver om vårdkrisen får man intrycket av att någon annan styrt Sverige de senaste åren. Allting ska ske nästa mandatperiod. Målen är satta till 2022. Men sanningen är att Stefan Löfven haft nästan fyra år på sig att ta tag i de problem som svensk sjukvård lider av, skriver Anders W Jonsson (C).

Punkt ett i Löfvens vårdmanifest handlar om kötiderna. Han nämner specifikt köerna i cancervården. Vad statsministern inte nämner är att han gick ut på DN Debatt några månader innan förra valet och garanterade alla cancerpatienter vård inom fyra veckor. Siffror från Socialstyrelsen visar att Löfven svek det löftet.

Men det är inte bara cancerpatienterna som tvingas vänta för länge. Under Alliansen halverades vårdköerna, mycket tack vare kömiljarden. När de rödgröna kom till makten avskaffade man kömiljarden, med kraftigt växande vårdköer som resultat. Det dröjde mer än halva mandatperioden innan man insåg sitt misstag och införde en variant av kömiljarden.

Men skadan är redan skedd. De svenska vårdköerna är i dag längst i Europa. Tillgängligheten har försämrats inom såväl primärvård som specialistvård. Sjuka patienter tvingas vänta på nödvändiga operationer. Den ökande gruppen unga som lider av psykisk ohälsa drabbas hårt av de växande köerna inom barn- och ungdomspsykiatrin.

Regeringens svar på vårdkrisen har varit att lägga nästan all energi på att försvåra för de privata utförarna, trots att de är avgörande för att öka tillgängligheten. När det behövs fler händer i vården, då har regeringen slagit knut på sig själv för att tillsammans med Vänsterpartiet hitta ett sätt att stoppa hundratals privata vårdcentraler och assistansföretag.

Även när det gäller problemen i primärvården har regeringen agerat på ett sätt som förvärrar situationen. En viktig orsak till den låga tillgängligheten är bristen på läkare. Bara 40 procent av svenskarna har en fast läkare. Trots det har regeringen valt att avskaffa rätten att träffa en läkare inom en vecka. Det är en obegriplig åtgärd i ett läge där allt färre får träffa en läkare.

Det behövs en helt annan politik för svensk sjukvård. Centerpartiet har lagt fram en lång rad förslag för en närmare vård i hela landet. För att minska vårdköerna lägger vi en miljard årligen på att korta hela vårdkedjan, tiden från diagnos tills det man är färdigbehandlad. Med vår tillgänglighetsmiljard får landstinget en summa pengar om patienten får kontakt med en läkare inom tre dagar. Vi har dessutom presenterat en satsning på 300 miljoner kronor årligen för att korta köerna till Bup.

Vi föreslår också att det ska bli enklare för läkare att starta mindre vårdcentraler. I dag får endast specialister i allmänmedicin driva vårdcentraler och verksamheten måste ha ett brett utbud av kompetenser. De kraven vill vi ta bort. Då kommer antalet vårdcentraler och fasta läkare att öka.

För att få fler händer i vården har vi presenterat förslag för fler och mer specialiserade sjuksköterskor, bland annat en examenspremie på 60.000 kronor till alla som jobbat som sjuksköterska i fem år och 600 miljoner kronor årligen så att fler arbetsgivare kan betala lön till sjuksköterskor som vidareutbildar sig.

Närmare vård i hela landet är en av frågorna vi kommer lägga ett extra fokus på i den kommande valrörelsen. För Centerpartiet är det en självklarhet att folk ska kunna få den vård de behöver, när de behöver den, var de än bor i landet.

Men för att det ska kunna ske krävs ett nytt ledarskap i den svenska sjukvården. Vi i Centerpartiet är beredda att ta det ansvaret.

DN Debatt.26 februari 2018

Debattartikel

Stefan Löfven (S):
”Vi vill utöka vårdpersonalen med 14.000 personer till 2022”

Repliker

Anders W Jonsson (C), sjukvårdspolitisk talesperson:
”Löfven har svikit löftet om cancerköerna”

Jonas Sjöstedt (V), partiledare:
”Varför vänta med att lösa vårdproblemen, Löfven?”

Ulf Kristersson (M), partiledare:
”Under Löfvens regering har vårdköerna fördubblats”

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.