Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-22 03:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/repliker/luf-ar-inte-onda-men-deras-fantasier-ar-farliga/

Repliker

”LUF är inte onda men deras fantasier är farliga”

SLUTREPLIK DN DEBATT 20/6. Tyvärr går det inte att fortsätta sänka skatterna för de rikaste och samtidigt lova förbättrad välfärd, oavsett hur mycket liberaler blundar för verkligheten skriver Philip Botström.

Lovisa Lanryd och Karl Philip Nilsson, LUF, replikerar på min artikel om de skenande klyftorna i Sverige och budgethålen i välfärden. Det är häpnadsväckande läsning, som får en att önska att man kunde ha en lika obrydd relation till verkligheten som ungliberaler verkar ha. De skriver ”att finansiera en bra välfärd utan att straffbeskatta de som anstränger sig går om vi bara vill”. 

Den meningen säger mycket om liberala ungdomsförbundets fantasivärld. Institutioner som OECD, IMF och Världsbanken har i flera år ringt i varningsklockorna och varnat för de skenande klyftorna och behovet av att de rikaste bidrar mer till den gemensamma välfärden. Faktum är att klyftorna växer snabbare i Sverige än i något annat EU-land. Detta verkar liberaler totalt ignorera, eftersom folk inte svälter.

När liberaler påstår att avskaffandet av värnskatten är självfinansierad slirar de rejält med sanningen. Hade det varit fallet så hade inte Finansdepartementet räknat med att avskaffandet kostar 6 miljarder kronor i uteblivna intäkter. Högerpolitiker har under alla år sagt att skattesänkningar finansierar sig själva men det stämmer inte enligt IMF. 

Att välfärdens personal med låga löner och dåliga arbetsvillkor går på knäna och sliter sönder sina kroppar kompenseras inte i paritet med deras ansträngning. I dag har vi ett skevt skattesystem som efter 30 år av skattepolitiska lapptäcken gynnar de allra rikaste, som ofta ärver sin förmögenhet på bekostnad av de som arbetar, som får betala mer av sin inkomst i skatt.

SSU:s förslag riktar sig mot förmögna som under ett år har större inkomster skapade av andras arbete än vad de flesta arbetar ihop ett helt arbetsliv. Det är paradoxalt att liberaler som önskar sänka lönerna för Sveriges fattigaste anklagar SSU för att vilja göra rika fattiga. Vi vill ha en mer rättvis fördelning av rikedomarna i Sverige, ingen kommer att bli fattig av det. Utan en stark välfärd är det just låginkomsttagare som drabbas hårdast när det blir svårare att göra karriär och bidra till samhällsprojektet utan rika föräldrar som möjliggör det.

Välfärden står inför gigantiska utmaningar. Fram till 2026 saknar välfärden 90 miljarder i finansiering. Varannan person som kommer in på arbetsmarknaden de kommande åren skulle behöva jobba inom vård, skola och omsorg för att upprätthålla dagens personaltäthet. Samtidigt räcker dagens lönenivåer och arbetsvillkor i offentlig sektor inte till för att locka den personal som behövs. 

Problemet i Sverige är inte vår konkurrenskraft. Vi rankas som EU:s mest innovativa land med den högsta sysselsättningsgraden som någonsin uppmätts. Andelen som lever på försörjningsstöd, a-kassa och sjukpenning är rekordlåg. Det är omfördelningen av våra resurser för att finansiera välfärd och trygghetsnät som stärker vår konkurrenskraft.

Sanningen är att vi har råd att investera i en bättre välfärd och i en offensiv klimatomställning, men att pengarna är i fel händer. Näringslivet och de mest förmögna investerar i det de kortsiktigt tjänar mest pengar på. Det är inget konstigt med det, företagande är inte välgörenhet. Men när vi ser stora brister i välfärden och en samlad expertkår pekar på att det krävs ökade skatteintäkter måste även liberaler vara ärliga mot väljarna. 

Tyvärr går det inte att fortsätta sänka skatterna för de rikaste och samtidigt lova förbättrad välfärd, oavsett hur mycket liberaler blundar för verkligheten och önskar att så vore fallet. Svaret från SSU är tydligt: det är inte den ensamstående barnmorskan som ska få höjd skatt, det är miljardärerna på Strandvägen i Stockholm. Nu måste också Sveriges liberaler välja sida.