Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Repliker

”Lyft fram de friska arbetsplatserna”

REPLIK. Regeringen presenterade sin nya arbetsmiljöstrategi på DN Debatt (1/2). Jusek välkomnar att Arbetsmiljöverket får i uppdrag att ta fram en vägledning för arbetsmiljön i ett gränslöst arbetsliv. En sådan vägledning måste utgå från förhållandena på enskilda arbetsplatser och det är viktigt att den även lyfter fram vad som skapar friska arbetsplatser och ett högt välbefinnande, skriver Sofia Larsen och Magnus Hedberg, Jusek.

Arbetslivet har förändrats i ljuset av ny teknik. Våra medlemmar kan jobba hemifrån och på andra tider än de vanliga kontorstiderna. Många ser det som en fördel. Det underlättar att kunna hämta och lämna på dagis utan att behöva stressa i väg till jobbet en viss tid. Det kan också innebära att man svarar på mejl eller är tillgänglig för arbete under helger och kvällar.

Forskning visar att en del omfamnar flexibiliteten fullt ut och trivs bra med att integrera arbete och fritid. Andra trivs bättre när arbetslivet och fritiden är tydligt separerade. Förmågan att leda sig själv – att arbeta självständigt, ha förmågan att organisera sitt arbete och sätta egna gränser blir en allt viktigare kompetens i det flexibla arbetslivet. Varje individ behöver därför känna till sina egna gränser, utifrån personlighet och livssituation. Och varje verksamhet behöver vara tydlig i vilka förväntningar som finns på den enskilda medarbetaren och den specifika arbetsgruppen.

Individen har ett eget och växande ansvar, men frågor som rör det gränslösa eller det flexibla arbetslivet ska hanteras inom ramen för arbetsgivarens systematiska arbetsmiljöarbete i samverkan med skyddsombud och medarbetare. För att Arbetsmiljölagen ska kunna tillämpas på rätt sätt krävs att cheferna har kunskap och kan omsätta den i praktiken. Frågor som rör flexibilitet ska behandlas i varje organisations arbetsmiljöpolicy.

Men för att det ska fungera krävs en löpande dialog mellan medarbetare och chef samt inom arbetsgruppen. I en organisation som är otydlig med förväntningarna på den enskilde skapas en grogrund för stress. Arbetsgivaren måste därför identifiera och vara tydlig med verksamhetens mål och hur kraven på och möjligheterna till flexibilitet ser ut. Arbetsgivaren bör vara tydlig redan vid anställningen i syfte att medarbetarens önskemål om arbetssätt och organisationens behov inte krockar.

Flexibiliteten är här för att stanna och för många Jusekmedlemmar innebär den en möjlighet att få livets olika delar – föräldraskap, fritid och arbete – att fungera. Juseks förhoppning är att Arbetsmiljöverkets nya vägledning fokuserar på behovet att identifiera lösningar som utgår från lokala verksamheters och enskilda medarbetares behov. Vi menar även att regeringens arbete med den psykosociala arbetsmiljön även bör ta sin utgångspunkt i det som skapar friska arbetsplatser och ett högt välbefinnande. Medarbetare som mår bra på och av jobbet är produktiva, kreativa och bidrar till arbetsgruppers sociala och professionella utveckling.

DN Debatt. 1 februari 2016

Debattartikel

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S):
”Så ska dödsfall och ohälsa förebyggas i arbetslivet”

Repliker

Elisabeth Svantesson (M), arbetsmarknadspolitisk talesperson:
”Ta växande psykisk ohälsa på allvar” 

Eva Nordmark, ordförande TCO:
”Arbetsmiljöstrategin saknar ett helhetsperspektiv” 

Sofia Larsen och Magnus Hedberg, Jusek:
”Lyft fram de friska arbetsplatserna” 

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.