Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Repliker

”Machokulturen orsakar skador och olyckor”

REPLIK DN DEBATT 27/4. IF Metall skriver att många industriarbetare känner en stor oro över att skada sig på arbetsplatsen. En bidragande orsak är mansdominansen i branschen, Kajsa Hessel, Ledarnas branschförening Byggcheferna.

IF Metall konstaterar att fyra av tio medlemmar har varit rädda för att de ska skada sig på jobbet under det senaste året. Framför allt handlar det om unga personer, som ofta får utföra arbetsuppgifter som de äldre inte orkar eller vill göra.

Problemet känns igen från byggbranschen, en av de mest olycksdrabbade yrkessektorerna i Sverige. Varje år rapporteras drygt 3.000 olyckor på svenska byggarbetsplatser. Stress och tidspress är bakomliggande orsaker, men det är vår övertygelse att även machokulturen bär skuld.

Forskningen visar att det i vissa fall kan handla om köns- och yrkesideal från en industriarbetartradition, där fysisk styrka, uthållighet, förmåga att utstå smärta och praktisk kompetens är viktiga ingredienser.

För ett år sedan visade en Sifoundersökning att en tredjedel av alla hantverkare upplever att det finns attityder på arbetsplatsen som gör att de inte använder de skydd som finns. Sex av tio uppgav också att de råkat ut för arbetsskador det senaste året. Samtidigt publicerade Arbetsmiljöverket en rapport om att nio av tio dödsolyckor på jobbet drabbar män – och att den maskulina normen är en förödande faktor.

”Forskningen visar att det i vissa fall kan handla om köns- och yrkesideal från en industriarbetartradition, där fysisk styrka, uthållighet, förmåga att utstå smärta och praktisk kompetens är viktiga ingredienser. Därför är det viktigt att arbetsgivare i styrning och ledning har ett genustänk i sitt arbete för att se vilka specifika risker det finns”, sa Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem vid publiceringen.

Under åren 2013–2016 dog 147 personer genom en arbetsplatsolycka i Sverige. Av dessa var 139 män. Majoriteten av dödsfallen orsakades av klämning, maskinolyckor, fall och vältande fordon. Enligt Arbetsmiljöverket beror många olyckor på en ovilja att visa svaghet, be om hjälp eller rapportera säkerhetsbrister. Att öka mångfalden med fler kvinnor anses vara ett vaccin mot osunt risktagande.

Att unga arbetare känner en stor rädsla för skador på jobbet kan, precis som IF Metall skriver, ha att göra med att de äldre lägger över arbetsuppgifter på de yngre. Vi hävdar att detta fenomen är tätt sammankopplat med mansnormer. Från dag ett blir de nya en del av den arbetsplatskultur som råder. Hur den ska vara är det medarbetarna själva som styr. Till sin hjälp måste de ha chefer som är lyhörda, tydliga och vågar motarbeta trakasserier, kränkningar och skadliga beteenden.

Ett första steg mot förbättring är att belysa problemet. Därför driver Byggcheferna kampanjen Stoppa machokulturen, i samarbete med Byggnads, sedan våren 2015. Tillsammans vill vi skapa en byggbransch med större mångfald och en mer välkomnande arbetsmiljö. Vi är fast förvissade om att detta kommer att skapa säkrare arbetsplatser.

DN Debatt.27 april 2018

Debattartikel

Marie Nilsson, förbundsordförande IF Metall:
”Vi kräver att ingen arbetare ska behöva dö av jobbet”

Repliker

Kajsa Hessel, ordförande för Byggcheferna, en branschförening inom Ledarna:
”Machokulturen orsakar skador och olyckor”

Läs fler artiklar på DN Debatt. 

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.