Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-17 09:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/repliker/malet-att-gora-eu-klimatneutralt-till-2050-ar-nodvandigt-inte-populistiskt/

DN Debatt Repliker

DN Debatt Repliker. ”Målet att göra EU klimatneutralt till 2050 är nödvändigt - inte populistiskt”

REPLIK DN DEBATT 16/1. Hur vi får fram de stora investeringar som krävs för att vi ska kunna nå våra högt uppsatta mål är en viktigare diskussion än att krampaktigt hålla fast vid den gamla debatten om kärnkraft. Vill någon bygga kärnkraft så är det bara att sätta igång, men att det skulle finansieras med skattebetalarnas miljarder är inte aktuellt, skriver Fredrick Federley (C), Europaparlamentariker.

Juergen Hambrecht, Lino Guzzella och Lars G Josefsson menar, med hjälp av exempel från boken ”Jorden runt på 80 dagar”, att EU:s nya klimatpolitik är en politisk utopi. Men i deras försök att kritisera politiken för att bara hålla en tanke i huvudet så faller de på sitt eget grepp när de framställer det som att kärnkraften är det enda sättet att lyckas i klimatpolitiken. Den omställning av samhället vi behöver göra kommer handla om så mycket mer än för eller mot kärnkraft. Oavsett vad debattörerna tycker så måste EU lyckas med att ställa om och bli klimatneutralt till senast 2050, inte för att det är populistiskt utan för att vi måste.

The European Green Deal är EU:s stora och heltäckande miljö- och klimatpaket. Nu, under de kommande åren, väntar ett antal beslut för att klimatpaketet ska omsättas i riktig politik. Energifrågan är oerhört viktigt i Green deal, men det är också ett vidare grepp på alla tänkbara miljöfrågor där vi efterfrågar ett globalt avtal mot antibiotikaresistens, striktare krav på djurskydd och utfasning av toxiska ämnen för att nämna några områden.

EU-kommissionens första förslag på Green Deal är en bra grund, men det finns mer som behöver förbättras. inte minst för att ersätta fossila material med förnybara – i allt från byggnation till energi. Därför såg vi i Centerpartiet till att säkra en plats vid förhandlingsbordet så vi kan driva på för höjda klimatambitioner som följs av konkreta åtgärder.

När huvudkaraktären i Jorden runt på 80 dagar, Phileas Fogg, lyckas med sitt uppdrag är det inte genom att, så som artikelförfattarna gör, stå bredvid och klaga.

En sak har artikelförfattarna rätt i, klimatfrågan är komplex. Det kräver förmågan att hålla fler tankar i huvudet samtidigt. Att både lyssna på det enorma engagemanget från de unga, men också göra de satsningar som inte får lika stora rubriker, som exempelvis att minska utsläppen från kläder och ställa om industrin till mer förnybart. Det kommer krävas stora investeringar av både offentligt och privat kapital för att vi ska kunna nå våra högt uppsatta mål. Det är detta den Europeiska debatten borde handla. Detta är en otroligt större och viktigare diskussion än att krampaktigt hålla fast vid den gamla debatten om kärnkraft. Vill någon bygga kärnkraft så är det bara att sätta igång, men att det skulle finansieras med skattebetalarnas miljarder är inte aktuellt.

Vilka energislag som passar bäst beslutas bäst på nationell nivå. På EU-nivå ska vi ge förutsättningar för de hållbara energislagen att växa. Där ser vi att de senaste årens teknikutveckling gjort att sol- och vindkraft sjunker dramatiskt i pris. Kombinerat med biogasturbiner, energieffektivisering, mer överföringskapacitet och flexibilitet lägger vi grunden för en ny mer sammanlänkad energimarknad i Europa. För det är så som författarna skriver vi kommer att behöva mer el i Sverige och i Europa.

När huvudkaraktären i Jorden runt på 80 dagar, Phileas Fogg, lyckas med sitt uppdrag är det inte genom att, så som artikelförfattarna gör, stå bredvid och klaga. Nej, han lyckades genom att hålla fast vid sina höga ambitioner och sitt förtroende för innovation. Men kanske mest av allt lyckades han för att han deltog på färden. 

Precis så är det i klimatpolitiken. Vi måste hålla ambitionerna höga, vi måste ta ansvar och vi måste ro saker i hamn. Inte sitta i baksätet och klaga. Jag och Centerpartiet kommer vara med i arbetet och se till att utsläppen minskar. Att Europa är klimatneutralt senast 2050 och att politiken har båda fötterna på jorden.