Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Repliker

”Många experter delar inte Agrells slutsatser"

Wilhelm Agrell menar på DN Debatt (13/9) att Sverige bör ansöka om inträde i Nato. Men många andra experter har kommit fram till helt andra slutsatser, skriver styrelseledamöter i Swedish Doctors for Human Rights.

Wilhelm Agrell skriver på DN Debatt att ”Sverige är en västlig klientstat” och att det inte finns något ”neutralt trovärdighetskapital kvar att förvalta". Sverige bör därför (med Finland) ansöka om inträde i Nato då ett fullt medlemskap skulle skänka Sverige det bästa skyddet.

Det handlar således om en svensk experts riskbedömning. Men många andra kunniga och oberoende freds- och militäranalytiker har kommit fram till helt andra slutsatser.

Professorer som John Mearsheimer, Stephen Cohen, Karel van Wolferen, Michel Chossudovsky, Noam Chomsky, Andrew Bacevich argumenterar för att den nuvarande konflikten med Ryssland är framprovocerad, att USA brutit mot ingångna avtal om säkerhet och mot att expandera Nato österut.

USA och Nato ägnar sig åt militära vågspel (Chalmers Johnson) med risk för storkrig inklusive ett kärnvapenkrig som skulle hota vår existens.

Förre vice finansministern Paul Craig Roberts, fd CIA-analytikern Ray McGovern (som är ledande inom gruppen VIPS - Veteran Intelligence Professionals for Sanity), fd justitieminister Ramsey Clark och tidigare Moskvaambassadören Jack Matlock framför liknande synpunkter.

Jan Öberg – svensk professor och fredsforskare vid fredsforskningsgruppen TFF (Transnational Foundation for Peace and Future Research) - har lagt fram en fredsplan som kan sammanfattas så här:

1. Dra tillbaka Nato-trupper från sex östeuropeiska länder och återuppväck den anda som rådde i slutet på 1990 - talet (1997 Founding Act on Mutual Relations between Russia and Nato.)

2. Avstyr alla försök som syftar till att införliva Ukraina i Nato.

3. Engagera FN:s fredsbevarande styrkor.

4. Upphör med ekonomiska sanktioner, propaganda och demonisering.

5. Starta förutsättningslösa diskussioner om Europas framtida säkerhet.

I denna asymmetriska konflikt bör vanligt folk i samtliga europeiska länder inse de stora riskerna med Natos and EU:s militära expansion och ta detta på djupaste allvar. Ingen europé har något att vinna på att konflikten fortsätter.

Den enda konstruktiva vägen är förtroendeskapande samtal och en demilitarisering. I sådana diskussioner har ett neutralt Sverige, som inte vill sitta i USA:s famn betydligt större möjligheter att göra en trovärdig insats, än ett Sverige som söker medlemskap i Nato.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.