Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Repliker

”Många undanhålls psykologisk behandling”

REPLIK DN Debatt 13/12. Tyvärr har inte mycket hänt sedan Socialstyrelsen för drygt fyra år sedan publicerade en artikel med snarlikt budskap: vården måste bli bättre på att tillhandahålla klinisk personal som har kompetens att utreda psykisk ohälsa och ge psykologisk behandling, skriver företrädare för Sveriges kliniska psykologers förening.

Vården för patienter med ångest och depression präglas fortsatt av mycket stora patientsäkerhetsbrister då man inte är rustad att leva upp till att de nationella riktlinjerna följs.

Därför är det olyckligt att Socialstyrelsen inte uppmärksammar yrkesgruppen legitimerade psykologer som redan efter avslutad grundutbildning kan upptäcka och diagnosticera/bedöma psykisk ohälsa, behandla samt utvärdera effekten av den psykologiska behandlingen. Detta är moment som nu rekommenderas i de nationella riktlinjerna för en god och patientsäker vård. Därutöver finns en stor grupp psykologer med specialistutbildning.

Stora patientgrupper inom den svenska sjukvården som lider av kraftigt funktionsnedsättande och livshotande tillstånd undanhålls dagligen den psykologiska behandling som har bäst chans att hjälpa dem bli bättre.

I dag genomförs mindre än 3 procent av besöken inom primärvården av psykologer och 50-75 procent av patienterna med psykisk ohälsa fångas inte upp på vårdcentralerna. Stora patientgrupper inom den svenska sjukvården som lider av kraftigt funktionsnedsättande och livshotande tillstånd undanhålls dagligen den psykologiska behandling som har bäst chans att hjälpa dem bli bättre, den behandling som patienterna själva efterfrågar och som nu återigen lyfts fram som förstahandsval och prioriterad åtgärd av Socialstyrelsen.

All typ av psykisk ohälsa bör fångas upp och behandlas i ett så tidigt skede som möjligt men två tillstånd kan vara extra viktiga. I år klassade WHO depression som den främsta orsaken till funktionsnedsättning och ohälsa i världen. De lyfter fram att regeringar bör prioritera tillgång till utredning inom vården och att varje dollar som investeras i rätt typ av behandling för ångest och depression sparar samhället fyra dollar genom ökad hälsa och arbetsförmåga. 

Ännu mera aktuellt är att #metoo-rörelsen nyligen visat att psykisk ohälsa till följd av sexuella övergrepp är mycket vanligt bland kvinnor. Vården har en specifikt viktig uppgift att på bred front erbjuda den psykologiska behandling som rekommenderas för patienter med posttraumatiskt stressyndrom.

Vi föreslår därför att:

  • Psykologisk/psykiatrisk bedömning hos psykolog införs i den nationella vårdgarantin, på samma sätt som medicinsk bedömning hos läkare.
  • Primärvårdens vårdavtal bör preciseras så att lika många psykologer som läkare finns tillgängliga på vårdcentralerna.
  • Psykologisk behandling subventioneras enligt samma modeller som medicinsk behandling. Finansiering kan ske genom att en proportionerlig andel ur vår läkemedelsbudget (staten betalar i dag för medicin som skrivs ut) bryts ut som får garantera även tillgången till psykologisk behandling inom vården.

De här konkreta åtgärderna skulle säkerställa att patienter med ångest och depression ges bästa tillgängliga patientsäkra vård utifrån nuvarande nationella riktlinjer och att Socialstyrelsen inte behöver skriva en till debattartikel i DN med samma budskap.

 

DN Debatt.13 december 2017

Debattartikel

Socialstyrelsens projektledningsgrupp i arbetet med nationella riktlinjer för vård vid depression och ångestsyndrom:
”Unga med psykisk ohälsa måste få hjälp snabbare”

Repliker

Företrädare för Sveriges kliniska psykologers förening:
”Många undanhålls psykologisk behandling”

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.