Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-18 06:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/repliker/med-gardsforsaljning-kan-alkoholkonsumtionen-minska/

Repliker

”Med gårdsförsäljning kan alkoholkonsumtionen minska”

REPLIK DN DEBATT 24/1. En genomtänkt gårdsförsäljning skulle göra att konsumenterna handlar alkohol till en dyrare peng och då också får en högre kvalitet. Därför tror jag att den totala alkoholkonsumtionen kommer att sjunka, skriver Pelle Brolin, Bredalens gårdsmusteri.

Rätta artikel

I debattartikeln målas upp ett scenario med generellt lössläppt alkoholförsäljning utan regleringar. Men gårdsförsäljning av egenproducerade alkoholhaltiga drycker från den egna gården är någonting helt annat.

Genom att tillåta sådan försäljning, såsom det faktiskt sker i ett flertal länder i EU utan att det strider mot något regelverk, kommer fokus att komma att ändras gällande alkoholkonsumtionen i Sverige.

Konsumtionen kan faktiskt totalt komma att minska. Hur kan man hävda det? Jo i dag säljer monopolet stora mängder billigt framställd alkohol och alkoläskprodukter. Systembolaget är en globalt sett mycket stor inköpare som pressar producenterna att tillhandahålla stora volymer designat vin, sprit med mera till hårt pressade priser.

Gårdsförsäljning är raka motsatsen. Där tillhandahålls lokalt tillverkade, hantverksmässigt framställda högkvalitativa alkoholprodukter i små kvantiteter som ofta är rakt igenom ekologiska.

Kostnaden för kunden att handla alkoholen i en gårdsbutik kommer självklart att vara betydligt högre än för alkoholen i Systembolagets sortiment. Troligen dubbelt så dyrt, kanske ännu mer. Men, och det glömmer vi ofta, produkterna är unika både till kvalitet och smak och ger en vidare bredd på alkoholutbudet i landet.

Genom att riksdagen tillåter försäljning av egentillverkade alkoholprodukter på gårdarna där de produceras kommer inte Systembolaget att hotas på något sätt.

Det favoriserar inte heller inhemska produkter eftersom vi gårdsproducenter redan verkar i en inhemsk marknad. Regelverken går självklart att anpassa till målen man sätter upp. Att som artikelförfattarna tala om att släppa helt på dammluckorna har det aldrig varit tal om när det handlar om frågan gårdsförsäljning.

En genomtänkt gårdsförsäljning skulle göra att konsumenterna handlar alkohol till en dyrare peng och då också får en högre kvalitet. Det blir som att handla kvalitetsmat i stället för billig skräpmat. Man äter lugnare, njuter mer och blir fortare mätt och belåten. Därför tror jag att den totala alkoholkonsumtionen kommer att sjunka.

Att inte tillåta gårdsförsäljning är att förvägra vår befolkning att smaka på alla fantastiska produkter som framställs på gårdar och mindre produktionsställen runtomkring i Sverige.