Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Repliker

”Min kritik gäller också oseriösa assistansbolag”

SLUTREPLIK. I repliker på min artikel på DN Debatt (26/2) svarar Elisabeth Hamilton med flera på min artikel som handlar om att Försäkringskassan nu tar krafttag mot de oegentligheter som har uppdagats på myndigheten. Den springande punkten i deras inlägg verkar vara att Försäkringskassan varken har kontroll på sina system eller koll på sina anställda, skriver Ann-Marie Begler.

Försäkringskassan har brustit på ett antal punkter. Det har lett till att vi har en situation där sekretesskyddade uppgifter, det vill säga personnummer på assistansberättigade, olagligt tagits ut ur våra system och förts vidare till konkurrerande assistansbolag. Det är oacceptabelt och det är därför vi har vidtagit kraftfulla åtgärder för att se till att detta inte händer igen. Vi har intensifierat de interna kontrollerna, utökat resurserna för våra internutredare och vi har begränsat tillgången till information i våra system. Vi har även pekat på den roll Inspektionen för vård och omsorgs (IVO) har.

Jag vill vara tydlig med att fler polisanmälningar kommer att göras om våra internkontroller visar att det finns fler misstankar om brott, oavsett om det rör sig om anställda på Försäkringskassan eller företrädare för assistansbolag. Ett brott är ett brott, oavsett vem avsändaren är.

För mig är det viktigt att arbeta för transparens och öppenhet. Är det något som brister så allvarligt som i detta fall, är det vårt ansvar att gå till botten med problematiken men också upplysa allmänheten om vad som har inträffat. Våra myndigheter ska tjäna medborgarna, inte tvärtom.

Elisabeth Hamilton nämner assistansbolagens roll med en enda mening i sitt inlägg. Kritiken verkar nästan uteslutande riktas mot Försäkringskassan och dess medarbetare. Lika tydlig som jag är i min kritik mot de före detta medarbetarna på Försäkringskassan som misstänks för brott, lika tydlig är jag i min kritik mot de assistansbolag som agerar oseriöst, oetiskt och brottsligt. Jag hade önskat att Elisabeth Hamilton gjorde detsamma.

DN Debatt.26 februari 2016

Debattartikel

Ann-Marie Begler, generaldirektör, Försäkringskassan:
”Fler av våra medarbetare misstänks för assistansfusk” 

Repliker

Veronica Hedenmark, styrelseordförande och Agnetha Wiklund-Helén, vd, VH assistans:
”Försäkringskassans brister drabbar enskilda brukare"

Elisabeth Hamilton, fd direktör för försäkringskassan i Jönköpings och Kalmar län:
”Ansvaret är Försäkringskassans”

Slutreplik från Ann-Marie Begler:
”Min kritik gäller också oseriösa assistansbolag” 

Läs fler artiklar på DN Debatt

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.