Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-10 14:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/repliker/missledande-forenklingar-om-forseningar-i-tagtrafiken/

Repliker

”Missledande förenklingar om förseningar i tågtrafiken”

REPLIK DN DEBATT 23/11. Att hävda att det är administrativa regler som skapar en stor del av problemen med punktlighet i järnvägssystemet, är att göra en förenkling som missleder både resenärer och andra aktörer inom järnvägen, skriver Anna Lihr, kommunikationsdirektör Trafikverket.

Rätta artikel

Trafikverket ska efterleva ett omfattande regelverk som i första hand är till för att upprätthålla säkerheten. Flera av de exempel som används i artikeln, till exempel bärplockare eller andra som vistas i spårområde samt tåg som kör mot en röd signal, är i sin helhet kopplade till säkerhet. 

Felaktigt är exemplet att all tågtrafik stängs av vid banarbeten. Trafik på ena spåret och nedsatt hastighet används för att kunna använda systemet så optimalt som möjligt. I Trafikverkets avtal med entreprenörerna ställs också höga krav på kompetens och säkerhetsmedvetande vid arbete i spår.

Det pågår en rad initiativ för att tillsammans i branschen utveckla järnvägen till att bli allt mer robust och punktlig utan att negativt påverka säkerheten.

Samtliga exempel i artikeln är kommenterade på Trafikverkets hemsida.