Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-13 19:18 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/repliker/moderaterna-bar-ocksa-ansvar-for-krisen/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Repliker

”Moderaterna bär också ansvar för krisen”

REPLIK. Mikael Sandström (M) har rätt i att den akuta migrationskrisen består ett tag till (DN Debatt 2/7 2016). Moderaterna har ett eget ansvar, bland annat genom sitt relativa ointresse för industrins behov, anser regionrådet Kristina Jonäng (C) som också har varit stabschef i regeringskansliet.

Det värsta är knappast att Moderaterna har övergett devisen "öppna era hjärtan" eftersom partiets politik i grunden handlar om öppenhet och minskat utanförskap genom bland annat relativt fri arbetskraftsinvandring, jobbskatteavdrag och färre skattekilar på arbetsmarknaden. Det konceptet var förutsättningen för åtta framgångsrika år för alliansregeringen och huvudorsaken till att Sverige har och har haft en av Europas starkaste ekonomier.

I stället är det Moderaternas relativa ointresse för frågor som rör näringslivsutveckling, miljöpolitik, infrastruktur, bostadspolitik och industrifrågor som bör mana till eftertanke. Dessa frågor styr möjligheterna för innovationskraft, anpassningsförmåga och flexibilitet i ett välståndssamhälle som Sverige och är dessutom helt avgörande för möjligheterna att långsiktigt ta tillvara fördelarna med invandring och flyktingmottagande.

Moderaterna har delvis underskattat de frågor som gör Sverige till en industrination med en stark internationell konkurrenskraft och med ett stort beroende av utländsk arbetskraft och som förutsätter ett stort flyktingmottagande.

Internt i regeringen brottades Moderaterna i alliansregeringen delvis med balansen mellan socialliberalism och konservatism. Socialliberala moderater vädjade å ena sidan till svenskarna att "öppna era hjärtan" när de första allvarliga varningarna kom angående stora flyktingströmmar. Samma moderater tvekade å andra sidan när exempelvis Centerpartiet ville ha ökade investeringar i infrastruktur, mer resurser till en offensiv miljöpolitik eller lägre arbetsgivaravgifter för småföretagare. Moderaterna underskattade industrins behov av innovationsskapande insatser, strategiska satsningar på miljöteknik och rejäla investeringar i infrastruktur. På bostadspolitikens område hände ganska lite under alliansregeringen. Ingen i regeringen ville, helt naturligt, subventionera bostadsbyggande men ingen vågade heller börja avreglera hyresmarknaden. När Moderaterna under åtta års tid betraktar näringslivet som ett "särintresse" blir det svårt att vädja till industrin om draghjälp när flyktingströmmarna väller in.

Samtidigt är vi många som dagligen möter företagare och industriledare som har svårt att få tag på tillräckligt med kompetent arbetskraft för att klara den internationella konkurrensen.

Ökad invandring och stora satsningar på matchning på arbetsmarknaden är avgörande för att Sverige ska kunna bekräfta och utveckla sin position som en högteknologisk välfärdsnation. Vi som är verksamma lokalt och regionalt har ofta efterfrågat mer av regionalisering för att möta behov på arbetsmarknaden som ofta är regionala i sin logik. Men Moderaterna har konsekvent motsatt sig regionalisering och i stället verkställt mer av statlig detaljstyrning som försvårar flexibla lösningar i regionala klusterbildningar som stärker internationell konkurrenskraft.

När migrationskrisen nu är akut straffas alla dubbelt. Alliansregeringens framgångsrecept med bland annat jobbskatteavdrag har svårt att få full effekt när fokus är på att utestänga delar av arbetskraften innan den nått svenska gränsen. Alliansregeringens dåvarande ointresse för industrins behov riskerar att både dra ned konkurrenskraften och minska möjligheterna för industrin att hjälpa till i arbetet för en smidig integration. Vi som är verksamma som regionala politiker är frustrerade över att vi bara delvis ha fått ansvaret för kompetensförsörjning. Matchningen mellan industrins behov och arbetskraftens kompetens riskerar att öka ytterligare på grund av både gamla synder och nyvaknade främlingsfientliga krafter. Moderaterna bär sin del av ansvaret.

DN Debatt.2 juli 2016

Debattartikeln
Förre M-samordnaren Mikael Sandström:
”Tro inte att den akuta migrationskrisen är över”

Repliker
Kristina Jonäng (C), regionråd och före detta stabschef i regeringskansliet:
”Moderaterna bär också ansvar för krisen” 

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.