Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Repliker

”Moderaterna fiskar i grumliga vatten”

Det är uppenbart att moderaterna fiskar i grumliga vatten. Artikeln innehåller väldigt lite nytt och knappast några förslag som skulle leda mot långsiktiga lösningar för redan utsatta människor som befinner sig i vårt land. Den ger oss en fingervisning om varför ingenting blev gjort på detta område under de två mandatperioder den moderatledda regeringen styrde Sverige.

Det är för oss självklart att ingen människa ska bli utnyttjad i sin utsatthet. Där det förekommer brott ska dessa lagföras. Vi har lagar om organiserad kriminalitet som skulle kunna förekomma i dessa fall så som människohandel, olaga frihetsberövande och andra former av tvång. Rikspolisstyrelsen har på egen hand tillsatt en utredning kring dessa frågor. De presenterar sin rapport i september i år.

Vi förstår de kommuner som brottas med olika typer av boenden som ofta både är olämpliga och olagliga men även här finns det idag ett regelverk som hanterar dessa frågor. Vi är också glada över alla de privatpersoner och frivilligorganisationer som med brett engagemang gör ett stort jobb för att hjälpa utsatta medmänniskor. Både när det gäller denna frågan och när det gäller frågan om utnyttjande tittar så klart regeringen alltid på nya sätt att skydda utsatta människor och följer olika diskussioner som pågår.

Regeringen har inte för avsikt att förbjuda tiggeri, det är självklart att problemet med fattigdom inte kan lösas med kortsiktiga förslag. Därför har vi dels tillsatt en nationell samordnare som har till uppgift att kommunicera med olika aktörer på området. Vi har en mycket aktiv dialog med Rumänien och avser att utveckla det bilaterala samarbetet med dem för att hitta långsiktiga lösningar. Det pågår också ett arbete inom EU-kommissionen där regeringen jobbar aktivt.

Ingenstans i moderaternas artikel hittar vi förslag om hur vi ska stötta de familjer och inte minst de barn som idag lever i extrem utsatthet. För regeringen är detta en prioriterad fråga. Här är Moderaterna fortfarande svaret skyldiga.

Det som också oroar i moderaternas artikel och som få verkar ha uppmärksammat är att de verkar tveka i en fråga där partierna brukar vara överens. Nämligen den fria rörligheten inom EU. I artikeln lyfter Ask och Tobé möjligheten att begränsa den fria rörligheten och jag undrar hur Moderaterna egentligen ställer sig till öppenheten inom EU. Står moderaterna bakom den viktiga hörnpelaren inom EU som den fria rörligheten innebär?

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.