Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-17 03:40 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/repliker/mojlighet-till-omstallning-viktigt-for-framtidstron/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Repliker

”Möjlighet till omställning viktigt för framtidstron”

REPLIK DN Debatt 7/12. Ratios Lotta Stern och Nils Karlson hävdar att den svenska modellen riskerar att falla. De har rätt i att den svenska modellen står inför framtidsutmaningar men i själva verket är den mer framtidssäkrad än vad dess kritiker påstår, skriver Ann-Therese Enarsson och Carl Melin vid TCO:s tankesmedja Futurion.

I grunden handlar den svenska arbetsmarknadsmodellen, eller partsmodellen, om att arbetsgivare och fackliga organisationer förhandlar och löser frågor som i andra länder beslutas av politiker. Under de senaste decennierna har partsmodellen bidragit till att hålla inflationen nere, stora reallönehöjningar och full sysselsättning. Professor Jesper Strömbäck har i en färsk rapport utgiven av Futurion visat att Sverige hamnar i topp i ett antal internationella index när det gäller exempelvis konkurrenskraft och företagsklimat samtidigt som vi är ett välfungerande land med bra välfärd.

Stern och Karlson nämner digitalisering och branschglidning. Det stämmer att denna utveckling i grunden påverkar arbetslivet och dess organisering. Vi ser också, i en studie som vi har gjort tillsammans med SOM-institutet, att människors oro över automatiseringen ökar. 

Den svenska modellen är – även om den behöver utvecklas – bättre rustad för att möta detta än några andra system. Skyddsnät och möjligheter till omställning är i själva verket nyckelfaktorer för att behålla den framtidstro som är så avgörande för svensk konkurrenskraft. Parterna är mer lämpliga att finna praktiska lösningar än vad politiken är. I dag räknas Sverige som en av världens mest innovativa ekonomier och i Stockholm skapas startupföretag i världsklass. Det hade inte skett utan den svenska modellen.

I debattartikeln sägs att partsmodellen inte är tillräckligt flexibel. Men flexibilitet framställs som synonymt med arbetsgivarnas intresse. En fungerande arbetsmarknad kräver i själva verket en balans mellan flexibilitet för arbetsgivarna och trygghet för löntagarna. För att anställda ska vara delaktiga i arbetslivets förändring är det viktigt att det finns fungerande verktyg för omställning som exempelvis kompetensutveckling. Den svenska modellen är överlägsen på att lösa detta genom olika överenskommelser mellan parterna.

Vi delar Ratios oro för politisk klåfingrighet även om vi välkomnar exempelvis EU:s sociala pelare som den svenska partsmodellen kan verka inom. Politiska beslut kan behövas för att hindra lönedumpning och att olika aktörer kringgår överenskommelser. Men förslaget att genom lagstiftning sänka lönerna för unga och nyanlända är olyckligt. Det är bättre att lämna över ansvaret till parterna.

Kollektivavtal behöver utvecklas och i framtiden kommer rätten till kompetensutveckling vara allt viktigare. Bara så tryggar vi både omställningen och anställningstryggheten.

 

DN Debatt.7 december 2017

Debattartikel

Lotta Stern och Nils Karlsson vid forskningsinstitutet Ratio:
”Sju skäl till att den svenska modellen hotar att falla”

Repliker

Ann-Therese Enarsson och Carl Melin vid TCO:s tankesmedja Futurion:
”Möjlighet till omställning viktigt för framtidstron”

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.