Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 07:25 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/repliker/mp-forsoker-vilseleda-valjarna/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Repliker

”MP försöker vilseleda väljarna”

REPLIK. Isabella Lövin och Karolina Skog försöker sälja in en klimatsatsning som de vet sannolikt aldrig kommer att bli verklighet, skriver Christofer Fjellner (M) och Lars Hjälmered (M).

På DN Debatt 2/7 har Isabella Lövin och Karolina Skog en mycket besvärlig uppgift att förklara varför Miljöpartiet sviker sitt viktigaste vallöfte att stänga ned Vattenfalls tyska brunkolsverksamhet. Det finns inte många vallöften kvar för MP att bryta efter snart två år i regering.

Att Sveriges riksdag inte kan bestämma över de tyska energitillgångarna är riktigt. Men man kommer inte ifrån faktumet att det var den linje som Isabella Lövin och Gustav Fridolin drev när de viftade med sina kolbitar i valrörelsen. Det är minst sagt ett ordentligt hycklande som MP:s ministrar ägnar sig åt.

Ett dåligt, rödgrönt regeringssamarbete riskerar nu också att bli dyrt, främst för skattebetalarna. Socialdemokraterna väljer att köpa ut Miljöpartiet genom att köpa utsläppsrätter för 300 miljoner kronor årligen från 2018 till 2040 för att sedan annulera dem. Sex miljarder var alltså prislappen för skattebetalarna för att få MP att släppa sitt viktigaste vallöfte. Sex miljarder kronor som gör liten nytta för klimatet men som lägger sten på bördan för en redan ansträngd statsbudget. Om det över huvud taget blir verklighet.

Lövin och Skog slår på stora trumman och hävdar att regeringen kompenserar för sitt brunkolssvek med en rejäl och innovativ klimatsatsning. Sanningen är att det de presenterar är ett beslut som deras egen regering inte vill göra verklighet av och som troligen aldrig kommer att bli verklighet. Och det vet givetvis Lövin och Skog. För beslutet att köpa utsläppsrätter för sex miljarder kommer alltså inte att ske under nuvarande regering. Beskedet från Lövin och Skog är i stället att de hoppas att de sex kommande regeringarna ska göra detta.

Vi kan inte tolka utspelet som något annat än ett försök till att vilseleda väljarna. Det är kort och gott politik när den är som sämst. För det löfte som den rödgröna regeringen nu avger är att allt detta ska ske under en annan regering. Även om förslaget skulle bli verklighet kommer det inte att få önskad effekt. Det kommer endast att leda till en marginell prisändring på utsläppsrätterna som inte räcker till att straffa ut kolet. Och det vet nog både Lövin och Skog.

DN Debatt.2 juli 2016

Debattartikeln
MP-ministrarna Isabella Lövin och Karolina Skog:
”Köp av utsläppsrätter ska göra brunkolen mindre lönsam” 

Repliker
MP-ministrarna Isabella Lövin och Karolina Skog:
”Det finns inga alternativ till utsläppshandeln”
Christofer Fjellner (M) och Lars Hjälmered (M):
”MP försöker vilseleda väljarna”
Ellie Cijvat, Jordens Vänner, och Torbjörn Vennström, Klimataktion:
”ETS gör mer skada än nytta” 
Harald Klomp, energikonsult:
”Miljöpartiet vill gynna kärnkraften”
Fyra forskare inom energi och miljö:
”Fler borde trycka på utsläppsbromsen”
Mattias Goldmann, vd för tankesmedjan Fores:
”Stor risk för obefintlig klimatnytta” 

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.