Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Repliker

”Naivt tro att kärnvapen inte kommer att användas”

SLUTREPLIK DN Debatt 13/1. Jonas Jacobsson Gjörtler (M) och Hans Wallmark (M) kallar FN:s kärnvapenskonvention för naiv plakatpolitik, att den är aktivistisk och farlig. Jag menar tvärtom att det är naivt och farligt att tro att kärnvapen kan existera för all framtid utan att användas, skriver Isabella Lövin (MP), språkrör

122 stater har röstat för FN:s kärnvapenskonvention. Irland, Österrike och Nya Zeeland, med flera har signerat konventionen. Kärnvapen är ett massförstörelsevapen vars användning resulterar i nästan ofattbara humanitära konsekvenser. Ingen stat eller humanitär organisation har kapacitet att hantera en katastrof som det skulle innebära den dag de återigen används. Som språkrör för Miljöpartiet kommer jag fortsätta att konsekvent arbeta för ett förbud mot dessa vapen. 

Den nuvarande politiken fungerar inte avskräckande. Tvärtom ser vi både en modernisering och hot om att införskaffa nya kärnvapen. Icke-spridningsfördraget (NPT) är hörnsten för en säkrare värld och grunden för icke-spridning och nedrustning av kärnvapen och vi vill stärka icke-spridningsfördraget som ett centralt ramverk inför den viktiga översynskonferensen 2020.

Samtidigt är det viktigt att se att sedan NPT:s tillblivelse 1968 har antalet kärnvapenstater ökat. Just nu utvecklar Nordkorea nya kärnvapen och har utträtt NPT.  

Sverige behöver bygga broar med såväl kärnvapen- som icke-kärnvapenländer och aktivt bidra till förslag som stödjer NPT och kärnvapennedrustning. Riskreducering, transparens, nedrustning av taktiska kärnvapen och negativa säkerhetsgarantier är särskilt angelägna frågor.

Det är värt att poängtera att det inom Nato finns olika syn på kärnvapen. Litauen har förbud av utplacering av massförstörelsevapen och utländska militärbaser inskrivet i konstitutionen. Även Island förbjuder utplacering på deras territorium under både freds- och krigstid. Danmark, Norge och Spanien har gjort nationella deklarationer om att inte tillåta utplacering av kärnvapen under fredstid. 

Sveriges arbete för nedrustning och icke-spridning av kärnvapen är brett och djupt. Redan nu verkar vi genom FN:s säkerhetsråd, som ordförande i nedrustningskonferensen CD, som medlem i kemvapenkonventionen OPCW:s exekutivråd och inom IAEA. 

Ett förbud mot kärnvapen kan bidra till att långsiktigt stärka den globala normen mot dessa massförstörelsevapen. När ett fåtal länder har makten att förgöra hela planeten, då om någonsin är det befogat använda internationell lagstiftning. Den kampen kommer jag att fortsätta att driva. 

 

 

DN Debatt.13 januari 2018

Debattartikel

Isabella Lövin (MP), språkrör:
”Sverige bör skriva under FN:s kärnvapenkonvention” 

Replik

Jonas Jacobsson Gjörtler (M) och Hans Wallmark (M):
”Ett undertecknande kan ytterst äventyra riskera rikets säkerhet”

Slutreplik från Isabella Lövin:
”Naivt tro att kärnvapen inte kommer att användas”

Läs fler artiklar på DN Debatt. 

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.