Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-07 04:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/repliker/naivt-tro-att-sociala-pelaren-inte-skulle-leda-till-lagstiftning/

Repliker

”Naivt tro att sociala pelaren inte skulle leda till lagstiftning”

REPLIK DN DEBATT 12/11. LO, Svenskt näringsliv och PTK skriver att regeringen måste stoppa EU-förslaget om minimilön. Det är en rimlig hållning, men frågan man måste svara på är varför det har blivit såhär? Jo, den främsta anledningen är att EU har beslutat om den sociala pelaren, starkt påhejad av Socialdemokratin och fackföreningsrörelsen, skriver Abir Al-Sahlani (C), Europaparlamentariker.

EU har kanske aldrig varit som viktigt som det är just nu. Terrorismen hotar ständigt att slå till igen. Klimathotet är långt ifrån undanröjt. Vi är på väg mot en lågkonjunktur. Det är därför viktigare än på länge att EU:s stater samarbetar och håller ihop. I dessa stora frågor är det bara samarbete som kan göra skillnad på riktigt.

Trots det så väljer flera europeiska partier, inklusive Socialdemokraterna, att prioritera helt andra saker. Den kommande EU-kommissionen har lovat att ta fram ett förslag på en europeisk minimilön under de första 100 dagarna. Ett förslag som kan låta bra på pappret, men som i verkligheten är ett stort hot mot europeisk konkurrenskraft och den svenska arbetsmarknaden. Precis som artikelförfattarna skriver så riskerar all inblandning av EU på det lönepolitiska området att allvarligt störa det svenska kollektivavtalssystemet. Därför har de rätt i att regeringen, och alla andra inblandade, måste ta en aktiv ställning mot alla liknande förslag.

I verkligheten leder politiska program alltid till konkret lagstiftning. När Pandoras ask som stavas europeisk välfärdspolitik öppnas så kommer den vara svår att stänga.

Att vi hamnade i den situation som nu råder, där EU förväntas göra mer och mer inom välfärdspolitiken är ett resultat av de partier och rörelser som drivit på i den riktningen. Det är ingen slump att arbetarrörelsen i bred bemärkelse länge har förordat ett större EU-engagemang på just arbetsmarknads- och välfärdsområdet. Regeringen Löfven var starka påhejare av att få EU:s så kallade sociala pelare. Naivt trodde Socialdemokraterna att den sociala pelaren enbart skulle handla om erfarenhetsutbyte och ”best practice”. I verkligheten leder politiska program alltid till konkret lagstiftning. När Pandoras ask som stavas europeisk välfärdspolitik öppnas så kommer den vara svår att stänga.

Efter att EU under hösten 2017 fattade beslut om den sociala pelaren så ser vi snabbt att medlemsländer och partier vill få alla sina önskelistor på plats. Det handlar bland annat om en europeisk arbetsmarknadsmyndighet, en europeisk a-kassa och en europeisk minimilön. Alla dessa reformer är i grund och botten påeldade av en ökad protektionism och alla dessa reformer kommer att påverka svensk arbetsmarknad negativt. Sverige är nämligen ett litet land bland många andra EU-länder. Att tro att alla andra medlemsländer skulle förstå vår arbetsmarknad och våra modeller är därför felaktigt.

När Socialdemokraternas och LO:s europeiska vänner hela tiden kommer försöka ge EU mer makt över svensk lönebildning kommer jag att arbeta för något annat.

Som Centerpartist är jag övertygad om att svensk arbetsmarknad ska bestämmas av de människor och företag som berörs, istället för byråkrater i Bryssel. Jag är den enda svenska ordinarie ledamoten i EU-parlamentets arbetsmarknadsutskott och här har jag fem hårda år framför mig. När Socialdemokraternas och LO:s europeiska vänner hela tiden kommer försöka ge EU mer makt över svensk lönebildning kommer jag att arbeta för något annat. Jag kommer fortsatt stå upp för den fina svenska traditionen att arbetsgivare och arbetstagare tillsammans hittar lösningar.