Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-15 06:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/repliker/naringsliv-fack-och-universitet-maste-svara-studenterna/

Repliker

”Näringsliv, fack och universitet måste svara studenterna”

REPLIK DN DEBATT 3/12. Signalen från studenterna är viktig: Deras innovationsförmåga, driv och kompetens kommer endast dem tillgodo som är en del i att klara klimatutmaningen. Vi räknar med att arbetsgivarna, fackförbunden och högskolorna svarar upp mot studenternas klimatkrav, skriver Mattias Goldmann, tankesmedjan Fores.

Rätta artikel

När studentmanifestet för klimatet lanserades i Sverige, samma dag som klimatmötet COP24 startade på allvar i Katowice, är det ett brett upprop vilket vi välkomnar. Studentorganisationer från universitet och högskolor från Luleå i norr till Lund och Malmö i syd deltar, med studerande från de mest skilda discipliner. Vi uppfattar också tonen som mer positiv och bättre inkluderande – det är arbetsgivare som utmanas, inte företagen, näringslivet eller marknadsekonomin. 

Vi kommer att följa upp manifestet på tre nivåer:

1. Näringslivet. Ett ansvarsfullt näringsliv bör ta emot manifestet med öppna armar, och särskilt värdesätta att det inte är verksamheten som sådan som ifrågasätts utan dess klimatpåverkan. I våra mycket omfattande kontakter med näringslivet, inklusive partnersamverkan, arbetsgrupper, programråd och styrelse, är vittnesmålen allt tydligare om att potentiella arbetstagare nu ställer mycket skarpa frågor om vilka klimatmål verksamheten har och vilket konkret arbete som bedrivs för att nå dem. Enskilda företag har sedan länge visat höga klimatambitioner och starkt genomförande, individuellt som ett svar på Fossilfritt Sveriges utmaningar eller genom att ingå i sammanslutningar som Hagainitiativet eller 2030-sekretariatet. 

Alla företagsorganisationer i Norden har enats om att EU bör skärpa klimatmålen till 2050, och Svenskt Näringsliv och Företagarna har nu en unik chans att markera ansvarstagande och ledarskap i klimatfrågan även på hemmaplan. Antar de studentmanifestets utmaning?

2. Fackförbunden. På årets klimatmöte i Polen har fackföreningarna tagit viktiga kliv framåt, och de gör helt rätt i att kämpa för att omställningen inte drabbar redan utsatta på arbetsmarknaden. LO har också varit mycket tydliga med att de ser värdet av att Sverige går före i omställningen och blir det föredöme andra länder söker – det är bra för klimatet och det stärker Sveriges konkurrenskraft och skapar jobb. 

Men denna insikt tycks som bortblåst när det blir dags för avtalsrörelse där sista hundralappen i lönekuvertet fortfarande är i fokus. Studentmanifestet signalerar att kommande arbetstagare har bredare prioriteringar än så. När ska fackförbunden driva klimatansvar som en del av vad arbetstagarna efterlyser, i linje med studentmanifestets utmaning?

3. Högskolorna själva. Ett snabbt ökande antal studenter ställer krav på sina kommande arbetsgivare att ta större klimatansvar. Många av dem blir doktorander eller kommer på annat sätt att få just universitet eller högskolan som kommande arbetsgivare, vilket innebär att kraven också riktar sig till just högskolevärlden. Dessutom bör förstås de högre lärosätena svara upp mot den inriktning på arbetslivet som studenterna efterlyser – var de än vill vända sig efter studierna. 

Vi har återkommande, inte minst här på DN Debatt, fått vittnesmål om att högskolelagens krav på att främja en hållbar utveckling inte alls följs i tillräcklig utsträckning, trots att kravet funnits i tio år. Kan universiteten och högskolorna skärpa sitt klimatarbete till klart bortom vad lagen kräver genom att anta studentmanifestets utmaning?

Studentmanifestet är avgränsat till just studenter. Det är klokt, och signalen är viktig: Deras innovationsförmåga, driv och kompetens kommer endast de tillgodo som är en del i att klara klimatutmaningen. Vi räknar med att arbetsgivarna, fackförbunden och högskolorna svarar upp mot studenternas klimatkrav – därför att klimatnyttan och den egna vinningen går hand i hand.