Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Repliker

”Nätläkarbolagens expansion får inte ske på bekostnad av primärvården”

SLUTREPLIK. Kan svenska politiker enas om en rejäl satsning så att samhället kan garantera tillgång till en fast läkare för alla invånare? Då kan vi tillsammans utveckla goda digitala lösningar i primärvården, skriver Jonas Sjögreen, Hanna Åsberg och Ove Andersson.

Vi håller med politikerna Anders W Jonsson och Christer Jonsson om att allmänläkarbristen leder till att människor söker sig till akutmottagningar och läkare på nätet. Även vi är angelägna om att ny teknik skall prövas, men att den introduceras och subventioneras endast där det finns belägg för att den gör nytta i ett samhällsperspektiv och klarar medicinska kvalitetskrav.

Vi blir förvånade när Skånepolitikerna Daniel Forslund och Simon Röstin skriver att digitala lösningar kan spara 180 miljarder och att utbyggnaden skall ske i ett högt tempo. Den glättat positiva McKinseyrapporten skattar besparingen med digitala vårdbesök i primärvården till 9 miljarder fram till 2025. De stöder sig på ett projekt i primärvården i London. Integrerat i den ordinarie verksamheten uppges en tidsvinst för läkarna. Det går inte att jämföra med fristående kommersiella nätvårdsbolag. Man ska också vara försiktig med att överföra slutsatser från London, där 98 procent av befolkningen känner sin läkare, till Sverige där 40 procent har en fast läkare. Kanske kan en svensk variant av eConsult ändå vara värd att utveckla?

KRY:s vd Johannes Schildt har rätt när han slår fast att nätvård är dagens megatrend. Potentialen i Sverige är enorm. Årligen görs 15 miljoner besök hos allmänläkare, vilket är lägst antal i hela OECD, som i medeltal har mer än dubbelt så många läkarbesök per invånare och år. Nätläkarbolagen har ren prestationsersättning, vilket ger starka incitament att definiera ”allt” som läkarbesök. Ett tillskott av några miljoner lättbesök hos nätläkare skulle avspegla en ökning av vårdkonsumtionen och inte märkbart avlasta primärvården. En rimlig prognos är att nätläkarbolagen med nuvarande ersättningsregler kommer att kosta primärvården och skattebetalarna miljardbelopp inom några få år.

De kommersiellt drivna nätläkarbolagens ersättningar debiteras via landstingen direkt från många vårdcentraler runt om i landet. I Konkurrensverkets rapport anges att 40 procent av Sveriges vårdcentraler redan nu går med förlust.

Om ingenting görs, kommer allt fler allmänläkare att rekryteras till denna lättvård, som i princip är ett stafettläkarsystem på nätet. Risken är att vi låser oss fast vid kommersiella lösningar eftersom många människor kommer att konsultera en nätläkare hellre än ingen alls. Ju mer nätläkarbolagen växer desto sämre blir tillgängligheten på landets vårdcentraler.

Vi hoppas nu att ansvariga politiker inser att det är omöjligt att, samtidigt som primärvården blöder, göra den satsning som krävs för att förverkliga visionen ”om möjligheten att på ett lätt sätt få kontakt med sin egen distriktsläkare” och att ”anonyma läkarkontakter med slumpartad läkare inte kommer att vara ett alternativ”. Ett minsta krav är att nätläkarbolagens okontrollerade expansion inte sker på bekostnad av den redan underfinansierade primärvården.

Det norska exemplet lyckades tack vare en kraftfull satsning på ett nationellt system med en fast läkare som grund. Kan svenska politiker enas om en rejäl satsning så att samhället kan garantera tillgång till en fast läkare med fullgod kompetens för alla invånare? Då kan vi tillsammans utveckla goda digitala lösningar i primärvården.

DN Debatt. 3 mars 2017

Debattartikel

Företrädare för allmänläkare och distriktsläkare:
”Nätläkarbolagen dränerar en underfinansierad primärvård”

Repliker

Anders W Jonsson (C), gruppledare och ledamot i socialutskottet och Christer Jonsson (C), oppositionslandstingsråd i Kalmar län och ledamot i SKL:s sjukvårdsdelegation:
”Låt primärvården erbjuda läkarkontakt via nätet”

Henrik Kangro, chefsläkare Min doktor och Daniel Persson, affärsutvecklingschef Min doktor:
”Digitaliseringen kan spara miljarder”

Företrädare för Kry:
”Videobesök spelar viktig roll i framtidens vård” 

Företrädare för Svenska läkaresällskapet:
”Vårdcentralerna bromsas medan nätläkare prioritera 

Björn Ekman, docent i hälsoekonomi, Lunds universitet:
”Nätläkarna inget finansiellt hot mot landstingen”

Daniel Forslund (L), innovationslandstingsråd, Stockholms läns landsting och Simon Röstin (M), vice ordförande Beredningen för e-hälsa, Region Skåne:
”Digitala läkarbesök kan spara 180 miljarder” 

Slutreplik: 
Företrädare för allmänläkare och distriktsläkare:
”Nätläkarbolagens expansion får inte ske på bekostnad av primärvården” 

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.