Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Repliker

”Nätläkare ger nya möjligheter – till snabba cash”

REPLIK DN DEBATT 3/4. Nätläkare handlar inte om en kvalificerad primärvård för alla utan om smartness och snabba, säkra och enkla cash till några, skriver 32 läkare.

Vi är eniga med Mårten Blix och Johanna Jeansson att nätläkare verkligen ger nya oanade möjligheter.

I dag kan man:

  • Ta bra betalt för att ge råd och ställa diagnos via en chattfunktion. Snabba Cash.
  • Helt utan alla kostnadstak fakturera patienternas hemlandsting. Säkra Cash.
  • Ge starkt begränsad vård. Bolaget Medicoo beskriver sig till exempel  som “En vårdcentral light”. Enkla Cash.

Det handlar alltså inte om en kvalificerad primärvård för alla utan om smartness och snabba, säkra och enkla cash till några.

KRY lockar läkare med argument som ”En arbetsmiljö där du slipper tidskrävande administration”. För att arbeta krävs enbart att man har legitimation samt arbetat 6 månader inom primärvården, det vill säga flera år från färdig specialist.

Det man kan söka vård för är begränsat. Min Doktor har en lista på 30 åkommor varav majoriteten snabbt är avhjälpta med ett råd eller recept. Äldre multisjuka är inte målgruppen. Det syns också i statistiken. Förra året fanns 52.000 distansbesök från barn upp till 5 år och enbart 5.600 besök från äldre över 65 år.

Allt doktorn behöver är en dator. Hen kan ha en vit rock som inte behövs, ett stetoskop runt halsen som inte används. Allt för att förstärka illusionen om att detta är ett läkarbesök.

SKL:s rekommendation på 100 kronor för distansbesök” är mer till för att jämna ut mellan bolagen. Deras faktura på 650:- per besök hamnar hos hemlandstinget och dränerar resurserna avsedda för svårt sjuka .

Patientlagen har öppnat dörren, där står:

“En patient som omfattas av ett landstings ansvar för hälso- och sjukvård ska inom eller utom detta landsting få möjlighet att välja utförare av offentligt finansierad öppen vård”

När lagen skrevs tänkte man inte på nätbolag som köpt upp offentligt drivna vårdcentraler eller skaffat sig underleverantörsavtal. Man såg snarare en möjlighet för semesterfirare att få vård på lika villkor var man än befann sig i landet.

Med en dator som enda utrustning kan de skumma grädden av mjölken helt utan begränsningar och snabbt överföra avsevärda skattemedel för vårdinsatser, som i de flesta fall inte är speciellt kvalificerade, rakt ner i privata fickor.

Men vi är också kritiska mot den låga tillgänglighet samt bristande innovation som den offentliga öppenvården visat prov på. Capio är ett bolag som driver många vårdcentraler och har, liksom några få offentliga börjat tillhandahålla denna teknik för sina listade patienter. Att kunna ha kontakt med sin distriktsläkare/husläkare – utmärkt! 

Det är en himmelsvid skillnad på att ha kontakt med sin egen läkare jämfört med slumpartad nätläkare, som inte känner patienten, eller har tillgång till journaler. Detta är något som uppmärksammats i en stor engelsk rapport utgiven tidigare detta år. Där granskas 40 leverantörer av “online services”. Care Quality Commission bedömer denna service som en patientsäkerhetsrisk. De är också kritiska till de begränsade möjligheter som finns till diagnostik av de flesta tillstånd online.

Situationen i vårt land i dag utnyttjas av ett antal skrupelfria bolag. De anlitar ofta många unga och relativt oerfarna läkare. Med en dator som enda utrustning kan de skumma grädden av mjölken helt utan begränsningar och snabbt överföra avsevärda skattemedel för vårdinsatser, som i de flesta fall inte är speciellt kvalificerade, rakt ner i privata fickor.

DN Debatt.3 april 2018

Debattartikel

Mårten Blix, forskare vid Institutet för Näringslivsforskning och Johanna Jeansson, fristående omvärldsanalytiker och krönikör i Dagens Industri:
”Nätläkare ger nya möjligheter – låt inte prestige stå i vägen”

Repliker

Jonas Ekström, överläkare och riksdagskandidat för Centerpartiet i Stockholms stad:
”Det finns en övertro på nätläkare”

Mikael Hoffmann, läkare och chef för stiftelsen NEPI:
”Primärvårdens uppdrag och ersättningssystem måste ses över”

32 läkare:
”Nätläkare ger nya möjligheter – till snabba cash”

Johannes Schildt, vd för den digitala vårdgivaren Kry:
”Traditionell primärvård kan ha spelat ut sin roll”

Jan Halldin, leg läk, med dr, specialist i allmän psykiatri och socialmedicin:
”Nätläkarna bryter mot de etiska reglerna”

Slutreplik från Mårten Blix och Johanna Jeansson:
”Kritikerna av nätläkare tar för lätt på problemen med dålig tillgänglighet”

 

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.