Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Repliker

”Nätläkarna bryter mot de etiska reglerna”

REPLIK DN DEBATT 3/4. Nätläkarnas verksamhet är i konflikt med läkaretiken. Läkarförbundet och Läkarsällskapet måste snarast ta tag i denna allvarliga fråga, som kan få stora samhällsekonomiska och andra konsekvenser, skriver läkaren Jan Halldin.

Jag vill först klargöra att har jag ingenting emot den digitala vård och behandling som kan ges som ett komplement i den egna vårdcentralens verksamhet. Tvärtom tycker jag att denna typ av digital verksamhet kan utvecklas exempelvis i glesbygdsområden där det kan vara svårt för patienten att vid varje läkarbesök ta sig till vårdcentralen.

Det som förvånar mig mest i debattartikeln av Mårten Blix och Johanna Jeansson och i efterföljande författarrepliker är att ingen tar upp att nätläkarnas verksamhet kan vara i konflikt med etiska regler som omgärdar läkaryrket – regler som är fundamentala vid utövande av läkekonst.

Det har i årtusenden funnits regler om läkarens förhållande till sin patient. Numera kommer dock etiken ofta bort i de marknadsekonomiska påfrestningar som svensk sjukvård utsätts för.

Hos digitala vårdgivare som Kry och Min Doktor bryter man mot flera av Läkarförbundets i dag gällande etiska regler.

I regel nr 8 står att ”Läkaren ska inte utan undersökning eller annan tillräcklig kunskap om patienten ge råd eller behandling”. I det digitala mötet kan läkaren inte göra en kroppslig undersökning av patienten och inte heller med stetoskop lyssna på hjärta, lungor. Det första mötet med en patient bör därför vara fysiskt för att läkaren skall kunna ställa rätt diagnos och ge rätt behandling.

Jag anser att både Läkarförbundet och Läkarsällskapet snarast måste på ett helt annat sätt än hittills ta tag i nätläkarfrågan.

En annan läkaretisk regel nr 19 anger att läkaren skall avhålla sig från påträngande marknadsföring. Denna regel bryter nätläkarna med råge emot. Påträngande reklamaffischer har dykt upp i tunnelbanan och i reklamfilmer på tv. Läkaren är ofta iklädd vit rock med stetoskop runt halsen trots att varken vit rock eller stetoskop behövs i digital vård.

Nätläkarverksamheterna riskerar också att komma i konflikt med läkaretisk regel nr 17 att läkaren ska bidra till att medicinska resurser används på bästa sätt till gagn för patienterna, och nr 18 att läkaren inte får låta sig påverkas av otillbörligt förvärvsbegär.

Att nätläkarbolagens ohejdade expansion främst drivs fram av rent pekuniära intressen är ganska självklart. Men går dessa pengar till nätbolagen till rätt saker? Jag betvivlar.

Jag kan förstå att näringslivsforskare och ekonomer inte ser farhågorna med nätläkarnas verksamheter. Däremot förstår jag inte Läkarförbundets och Läkarsällskapets påfallande tystnad i denna för läkarkåren så allvarliga fråga.

Jag anser att både Läkarförbundet och Läkarsällskapet snarast måste på ett helt annat sätt än hittills ta tag i nätläkarfrågan. Frågan handlar om läkarrollens innersta kärna och om stora samhällsresurser som används felaktigt. Att på nätet till personer som man enbart mött digitalt förskriva antibiotika och/eller sjukskriva kan få stora samhällsekonomiska och andra konsekvenser.

 

DN Debatt.3 april 2018

Debattartikel

Mårten Blix, forskare vid Institutet för Näringslivsforskning och Johanna Jeansson, fristående omvärldsanalytiker och krönikör i Dagens Industri:
”Nätläkare ger nya möjligheter – låt inte prestige stå i vägen”

Repliker

Jonas Ekström, överläkare och riksdagskandidat för Centerpartiet i Stockholms stad:
”Det finns en övertro på nätläkare”

Mikael Hoffmann, läkare och chef för stiftelsen NEPI:
”Primärvårdens uppdrag och ersättningssystem måste ses över”

32 läkare:
”Nätläkare ger nya möjligheter – till snabba cash”

Johannes Schildt, vd för den digitala vårdgivaren Kry:
”Traditionell primärvård kan ha spelat ut sin roll”

Jan Halldin, leg läk, med dr, specialist i allmän psykiatri och socialmedicin:
”Nätläkarna bryter mot de etiska reglerna”

Slutreplik från Mårten Blix och Johanna Jeansson:
”Kritikerna av nätläkare tar för lätt på problemen med dålig tillgänglighet”

 

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.